3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

14.07.2021 / 15:08 BiH - Predmet 'Respiratori'

Sud ustvrdio: Tužilaštvo nije dokazalo autentičnost prepiske Novalića i Hodžića

Sud ustvrdio: Tužilaštvo nije dokazalo autentičnost prepiske Novalića i Hodžića
Foto: Vijesti.ba

Izvođenjem materijalnih dokaza optužbe, u Sudu BiH danas je, nakon mjesec dana pauze, nastavljeno suđenje u predmetu Respiratori.

Tužilac Džermin Pašić uložio je niz materijalnih dokaza koji su se, između ostalog, odnosili na ugovore o kupovini respiratora, kao i Viber, WhatsApp i e-mail komunikacije optuženih međusobno ali i s drugim osobama.

U nastojanju da prezentira fotografiju izuzetu sa telefona vlasnika "Srebrene maline" Fikreta Hodžića, na kojoj se, kako je to tvrdio, nalazila odštampana Viber komunikacija između Hodžića i premijera Novalića od 14. i 15. aprila 2020. godine, u početku ga je omela odbrana, a potom i sutkinja Džemila Begović.

Advokatica Novalića, Nina Karačić uložila je prigovor na zakonitost i autentičnost dokaza koji je Pašić želio prezentirati. Upitno je, kako je navela, da li se radi o prepisci sa Vibera, te naglasila da nije dobila potpuni ispis iz Hodžićevog telefona.

Sutkinja je potom tužiocu postavila pitanje vezano za autentičnost samog screenshota.

- Vidimo da je ovo snimak screenshota sa nečijeg telefona koji neko drži u ruci. Potrebno je da dokažete autentičnost. Za sada se ovaj dokument smatra neautentičnim - kazala je Begović, te tužilaštvo upitala je li ga dostavilo uz optužnicu.

- Ovo nije dostavljeno uz optužnicu, mi ovo nismo vidjeli. Ovo nije predloženo uz optužnicu - ustvrdila je Hodžićeva advokatica Mirna Delalić.

No, tužilac Pašić nastavio je sa insistiranjem da prezentira dokaz, što mu sutkinja još jednom nije dozvolila jer ga, potcrtala je, tužilaštvo nije priložilo uz optužnicu.

- Ova komunikacija je iz telefona Fikreta Hodžića koji je pretresen po naredbi suda - uporan je bio tužilac Pašić.

Na to mu je sutkinja Begović ukazala da niko nije ni postavio pitanje relevantnosti, već autentičnosti.

Novalićeva advokatica Nina Karačić kazala je kako na spomenutom screenshotu nema fotografije njenog branjenika, što je ranije bio slučaj u svim njegovim prepiskama koje su dosad prezentirane na suđenju.

Tužilac je nastavio s insistiranjem da pročita sadržaj razgovora koji su, navodno, imali Hodžić i Novalić, što mu je sutkinja na kraju ipak dopustila nakon 20-minutnog vijećanja s kolegama iz Sudskog vijeća. No, ukoliko ne dokaže drugim dokazima autentičnost (sadržaj slike) dokaz za Sud neće biti autentičan, kako je navela predsjednica Vijeća.

"Premijeru, trebao bi mi Solak samo dati aneks ugovora zbog ove situacije oko promjene proizvođača i zbog kašnjenja koje nije do nas nego do pravila WHO iz minute u minutu da ne bi kasnije imali problem. Da budemo posve čisti, a vjerujem da već ima onih koji ne žele da ovo bude ok", navodno je napisao Hodžić.

Novalić mu, kako je naveo tužilac, na tu poruku nije odgovorio, ali ga je sutradan upitao: "Kako se ono odvija, viteže?".

"Dobro, nemojte se brinuti. Ja sam obećao a gotovo smo proveli ako Bog da. Pisao sam vam za aneks", navodno je napisao Hodžić, na šta mu je, navodi tužilac, Novalić odgovorio sa "To je urađeno".

U nastavku izvođenja dokaza, a u namjeri da dokaže kako su respiratori koje je FBiH nabavila iz Kine znatno preplaćeni, tužilaštvo je prezentiralo nekoliko ugovora koje su kompanije iz susjednih država sklopile s dobavljačima medicinske opreme, a koji se također odnose na nabavku respiratora pod oznakom ACM812A.

Jedan od prezentiranih ugovora bio je i onaj između firmi BTL Medical Montenegro i Exotrade d.o.o. Rijeka, zaključen 28. marta prošle godine, na osnovu kojeg je 200 respiratora marke ACM812A nabavljeno za 19.500 eura po komadu, odnosno po ukupnoj cijeni od 3,9 miliona eura.

Drugi ugovor, koji je BTL Medical Montenegro sklopio dva dana kasnije, odnosno 30. marta 2020., sa beogradskom kompanijom Sinofarm d.o.o., odnosio se na nabavku 200 kineskih respiratora po cijeni od 25.000 eura po komadu, odnosno 5 miliona eura ukupno.

Istog dana, podgorička kompanija je Exotradeu iz Rijeke nabavila 100 respiratora marke ACM812A po cijeni od 22.000 eura po komadu, odnosno 2,2 miliona eura ukupno.

Odbrana je ovdje jasno ukazala da ovi ugovori nisu sklapani u isto vrijeme kada i oni koji su predmet sudskog procesa, da respiratori nisu nabavljani od iste kineske kompanije, te da se iz ovih primjera jasno i konkretno može zaključiti da je u to vrijeme cijena respiratora iz dana u dan rasla velikom brzinom.

- Svi dobro znamo da su u to vrijeme respiratori zlatom plaćani i izuzetno teško nabavljani - rekla je Senka Nožica, advokatica optužene ministrice finansija FBiH Jelke Milićević.

Tužioci su zatim spomenuli i donaciju respiratora sa početka juna prošle godine, koja je na Sarajevski aerodrom dopremljena iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Cijena jednog komada, kako su naveli, iznosila je 6.000 dolara.

- Ova donacija desila se znatno izvan vremena nabavke i isporuke prve količine respiratora za FBiH iz Kine u iznosu od 80 komada. Sasvim slučajno desilo se da su ovi respiratori iz UAE na Sarajevski aerodrom stigli baš kada i ovih preostalih 20 - poručila je odbrana.

Dodatno su naglasili kako je tačno da je UAE kupila te respiratore po cijeni od 6.000 dolara po komadu, ali da se iz priloženih dokumenata i ugovora ne može sa sigurnošću tvrditi kada ih je UAE kupila, pa stoga čak nije isključena mogućnost ni da su kupljeni nekoliko godina prije same pandemije.

Nastavak suđenja u predmetu "Respiratori" zakazan je za 16. juli.


D. K. 

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo