21°C
Mostar 22°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

14.07.2021 / 09:07 Kultura - U 37.godini

Preminula mostarska glumica Amra Prutina

Preminula mostarska glumica Amra Prutina

Glumica Mostarskog pozorišta mladih, Amra Prutina, preminula je u 37. godini. Njene kolege i prijatelji su u šoku, nakon iznenadne smrti.

- Vijest da je sa životne scene u beskrajna prostranstva nevidljivih scena vječnosti otišla naša Amra Prutina, ostavila nas je u šoku, nemamo riječi. Amra je u našem teatru odrastala i postizala zapažene rezultate ugrađujući sebe cijelim svojim bićem u eMTeeM, kojeg je prihvatila i zavoljela kao svoj istinski dom, a mi nju kao nekog najrođenijeg. Otišla je iznenada, u 37. godini, u životnoj dobi kada smo od nje najviše očekivali, ali smrt je bila brža - saopćeno je iz Mostarskog teatra mladih.

Amra je studirala na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru, na Odsjeku za dramsku umjetnost - gluma. Učestvovala je u radionicama i glumila u brojnim predstavama, poput: "Stanica titanik", "(Njegove) 3 sestre", "Balada o lososu i zgaženoj travi"...

Dobitnica je i niza nagrada, 2007. godine je dobila nagradu za za diskretno vođenje dramsko pedagoškog procesa koji rezultira radošću dječije igre u predstavi "Slavuj" Dječijeg dramskog studija eMTeeM– a, na 10.Festivalu dječijeg teatra BiH, te 2008. godine za glumačko ostvarenje večeri na Festivalu "Dani Malih stvari" .(Vijesti.ba)

Izdvajamo