22°C
Mostar 24°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

04.07.2021 / 13:20 Kultura - Mostar

Koncert u čast mr. Muameru Kulukčiji

Koncert klasične muzike „Sjećanje u čast prof. Muameru Kulukčiji“ održan je sinoć u Muzičkom centru „Pavarotti“ a u organizaciji Melihe Kulukčije.

Koncert je predstavljao izuzetan doživljaj za brojnu publiku iz cjelog Mostara. Dupke puna sala predstavljala je refleksiju poštovanja jednako prema mr. Muameru kao i Melihi Kulukčija koji su ostavili dubok trag u kulturnom životu grada u predratnom i postratnom periodu.
O životnoj stazi mr. Muamera Kulučije govorio je novinar i publicist Zlatko Serdarević. On je podcrtao referentne podatke o maestru podsječajući na neke zanimljive detalje iz njihovih susreta.

Prijatelji Centra za mir i multietničku saradnju Mostar za ovu priliku poklonili su Melihi prigodan poklon fotografiju sa motivom Muamera kako svira pred porušenom zgradom Simfonijskog orkestra Mostar i knjigu Urbicid Mostar 1992-1995 autora Safeta Oručevića.

Solisti Ana Pešut (violina), Sarah Skopljak (klavir) i Meliha Kulukčija (klavir) na visokom estetskom nivou izveli su kompozicije i stavke iz djela Baha, Prebande, Betovena, Šopena i Bramsa da bi za kraj ponudili nekoliko mađasrskih plesova. Poseban utisak na publiku ostavila je Sarah Skopljak, veoma talenirana pijanistkinja koja je burnim pljeskom nagrađena od strane publike.

Njeno muziciranje uz akcentirani senzibilitet i uranjanje i pračenje zamisli autora ostavili su snažan utisak. Mlada Ana Pešut je takođe svojim udjelom doprinijela postignuču vrlo zavidnog nivoa koncerta, dok je Meliha kulukčija svojim velikim iskustvom uspjela harmonizirati koncertiranje dvije mlade umjetnice.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo