1°C
Mostar 11°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

29.06.2021 / 22:39 Politika - O imenovanju šefa OHR-a

Rasprava u UN o BiH: Rusija protiv Schmidta, Amerika žestoko reagirala

Rasprava u UN o BiH: Rusija protiv Schmidta, Amerika žestoko reagirala
Foto: Vijesti.ba

Vijeće sigurnosti UN-a započeo je večeras zasjedanje u New Yorku tokom kojeg će jedna od tačaka biti i situacija u BiH, odnosno imenovanje novog visokog predstavnika.

Predstavnik Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a Vasily Nebenzya usprotivio se izboru novog visokog predstavnika navodeći da nije izabran na legalan način. Dodao je i da se RS protivi izboru Schmidta za novog visokog predstavnika.

- Uvijek smo spremni razgovarati o pronalasku rješenja, ali ovo je pokušaj da se izabere kandidat za visokog predstavnika bez podrške Vijeća sigurnosti i jedne strane u BiH, čime on ne bi imao legitimitet. Ovo će uništiti sav napredak koji je postignut u četvrtini stoljeća, rekao je on i dodao da bi ovo moglo imati veoma štete posljedice po BiH.

Predstavnik SAD-a u UN Richard Mills rekao je da stav Rusije nema uporište u zakonu te da su sve članice PIC-a, osim Rusije, podržale imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika i naglasio da za to na PIC-u nije potreban konsenzus svih članica.

On je istaknuo stav SAD da niti jedan entitet nema budućnost izvan BiH, da mirni razlaz nije opcija i da nema promjene granica.

- BiH je trenutno mirna, ali stabilnost se ne može uzeti zdravo za gotovo. Moramo ojačati ekonomiju. Uloga visokog predstavnika ima ključnu ulogu. On je bitan je za stabilnost. Potrebno je održati ovaj Ured da BiH ostvari svoje ciljeve, a to je pomirenje što je u interesu građana BiH, rekao je Mills i dodao da je imenovanje Schmidta završena stvar.

- Nema budućnosti entiteta izvan BiH. Mirni razlaz nije opcija i nema promjena granica. SAD daju punu podrška BiH kao demokratskoj, multietničkoj i suverenoj državi - zaključio je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo