9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

23.06.2021 / 20:00 Politika - Predsjednik SDS-a

Šarović: Želimo da 'razgolitimo' Dodika

Šarović: Želimo da 'razgolitimo' Dodika
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik SDS-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirko Šarović rekao je gostujući na N1 da Dodik vodi BiH u NATO i da oni u SDS-u žele da "razgolite" Dodika kako bi on rekao kuda vodi ovu zemlju.

Danas je usvojen Nacrt zakona o VSTV-a a Šarović je rekao kako je danas stigao akt u kojem se navodi da se Predstavnički dom zakazuje za 7. juli, kao i da je moguće da će se ovaj nacrt zakona naći na dnevnom redu, iako je on kazao da je skeptik po pitanju toga.

“Ne znam o kakvom tekstu se radi, a ako nije suštinski riješio neka pitanja, onda mislim da vajde od tog zakona nemamo. To je jedan od najvažnijih zakona koji iščekujemo mjesecima, i temelj je za reformu pravosuđa. Tu se nalazi i pitanje imovine članova VSTV-a, ali to nije važnije od funkcionisanja pravosuđa. Volio bih da je upravo taj nacrt, ali skeptik sam“, komentarisao je.

Vijeće ministara BiH je usvojilo privremeno finansiranje, a rekli su da budžet nema saglasnost Predsjedništva BiH. Na naše pitanje šta to znači za funkcionisanje države, Šarović je rekao da je to loša poruka prema građanima i loša poruka za investitore i Evropsku komisiju. “Volio bih da budemo zemlja kandidat, međutim mi nismo učinili bilo kakve kredibilne korake da bi postali zemlja kandidat, izuzev ako predsjedavajući ne misli da se kandidatski status stiče ali pod našim uslovima. Nažalost to nije tako“, kazao je.

Šarović o Trgovskoj gori

Šarović je govorio i o Komisiji za pregovore o Trgovskoj gori te kazao da smo zakasnili s tom komisijom.

“Bez obzira ko je u komisiji, stvari se ne mogu vratiti unazad. Trebalo se to rješavati na nivou Predsjedništva BiH ili direktno u pregovorima sa Hrvatskom, da se otvore razgovori sa Briselom i da se eventualno krene sa tužbom protiv susjedne zemlje. Trebalo se zategnuti sa nekim važnim pitanjima kao što je Pelješki most dok se to pitanje ne razjasni. Ovako nemamo bilo kakvih aduta – Hrvatska to gradi“, poručio je predsjednik SDS-a.

Šarović je juče imao sastanak sa ambasadorom Velike Britanije u BiH te je kazao da je to jedna od uobičajenih posjeta i da su razgovarali o više tema. Kako je naveo, najvažnije je očekivanje oko izbornog zakonodavstva. Šarovićev je stava da će prije da se Izborni zakon ne donese, nego da se donese.

“Male šanse da se usvoji Izborni zakon”

Kazao je i da izbori neće biti fer i transparentni ako se ne donese taj zakon. Poručio je i da ne bi išao tako daleko da neće biti izbora jer smatra da se na taj način ne bi ispoštovala volja građana, kao i da će se izgubiti povjerenje u izborni proces.

“Male su šanse da se usvoji. Prije je moguće da se ide sa manjim izmjenama nego da se na sto stave ona pitanja oko kojih se ne slažemo. Tri stranke koje su na vlasti potegnuće krupna pitanja oko kojih nema dogovora“, komentarisao je.

“Ovaj Izborni zakon koji omogućava prevare, krađe, nije regulisano pitanje glasanja poštom, pitanja elektronskog nadzora, brojača na biračkim mjestima…“, dodao je.

Šarović je rekao da je sa ambasadorom Velike Britanije u BiH razgovarao i o demokratizaciji društva.

“Ja sam rekao da je demokratija u BiH izgubila ili doživjela krah kada je prvi čovjek ove zemlje izišao i rekao novinaru da treba da prođe kao što su prošli kvislinzi. Ako nema sankcije za tavkog čovjeka, kako da pričamo o demokratiji običnog čovjeka“, naveo je.

Šarović glasao protiv Zakona o PDV-u iz proceduralnih razloga

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine definitivno je odbio prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodatnu vrijednost po kojem bi kladionice počele plaćati PDV, a Šarović je glasao protiv ove izmjene. A zašto je glasao tako, za N1 je rekao da se on zalaže za to da kladionice plaćaju PDV, a da je glasao protiv jer je Osmanović zatražio da se ide po hitnoj proceduri i da PDV plaćaju kladionice, što je suprotno osnovnom Zakonu o PDV-u. Kako je istakao Šarović, trebao je dozvoliti da se ide po skraćenoj proceduri. Rekao je i da vjeruje da imaju dovoljno ruku za tako nešto. Poručio je i da taj sistem oko kladionica treba u potpunosti razvaliti i uvesti red.

Izračuni kažu da bi usvajanjem ovih izmjena na godišnjem nivou BIH prikupila oko 150 miliona KM, a Šarović je rekao da bi se taj novac mogao usmjeriti u sektore koji vape za finansiranjem, poput sporta ili kulture.

NATO put BiH

Nakon posjete članova Predsjedništva BiH Turskoj ponovo je aktuelizovana priča o NATO putu BiH. Na naše pitanje vjeruje li da će Milorad Dodik odvesti BiH u NATO i kakav je stav SDS-a po tom pitanju, Šarović je izjavio da vjeruje da će Dodik odvesti BiH u NATO i da Dodik “igra igru”.

“U toj igri je spretan, u toj vrsti manipulacije i različitim pričama. Kada je u Sarajevu, priča drugačiju priču, drugu priču priča Rusima, treću Vučiću, četvrtu Erdoganu… neuhvatljiv je u tim svojim turbulentnim manipulacijama koje izvodi a u suštini stvar je jednostavna. On želi da to odgodi i da priča da nije ništa potpisao, a u suštini jeste“, komentarisao je.

Rekao je i da je stav njegove stranke neutralnost te da razmišljaju kako “Dodika istjeraju na čistinu”.

“Da ga razgolitimo i da kaže kuda vodi zemlju. Budi hrabar. Ako vodiš zemlju u NATO, reci da vodiš i da nas suoči sa istinom“, naglasio je.

Komentarisao je izjavu lidera SNSD-a Milorada Dodika da se neustavni dan 9. januar, koji se slavi kao Dan Republike Srpske, slavi 15. februara, kada i Srbija slavi Dan državnosti. S tim u vezi je istakao da se u njegovoj stranci raduju praznicima u Srbiji, ali, kako je istakao, do te mjere poltronisati na takav način je nepotrebno i da je to velika greška koju je dao član Predsjedništva BiH iz RS.

“SNSD-u došao kraj”

Govorio je za N1 i o novim ulaganjima koje je najavila Vlada RS te naveo da je ta vlada nesposobna za neke velike pomake.

Za kraj je komentarisao i da li bi Dodik mogao preuzeti Vladu RS te rekao da se ta informacija nije čula od glavnog aktera.

“Ako se to desi to znači da bi on ostavio sve ovdje u Sarajevu i došao u Banjaluku i sve karte bacio na izbore 2022. koji jesu za njega biti ili ne biti“, mišljenja je Šarović.

Poručio je i da vjeruje da je SNSD-u došao kraj i da to zavisi i od opozicije, odnosno od toga koliko se budu pripremili te da smatra da su im šanse velike na idućim izborima koji će se održati u BiH 2022. godine.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo