10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

23.06.2021 / 12:55 BiH - Migrantska kriza

Na snagu stupio Sporazum o readmisiji između BiH i Pakistana

Na snagu stupio Sporazum o readmisiji između BiH i Pakistana

Predsjednik Islamske Republike Pakistan Arif Alvi potpisao je Sporazum o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Pakistana čime su stvoreni uvjeti za njegovu primjenu, potvrđeno je Feni iz Predsjedništva BiH.

Taj važan dokument sada su ratificirale obje države što znači da je on i stupio na snagu. Predsjedništvo BiH 16. aprila ratificiralo je taj dokument.

Zaključivanjem ovog sporazuma BiH i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprečavanja nelegalne migracije jer se Sporazumom reguliraju pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i osoba bez državljanstva koja borave na teritoriji ugovorne strane u suprotnosti s njihovim zakonima.

Riječ je o iznimno važnom sporazumu za BiH koja je posljednjih godina postala izrazito interesantna zemlja za ilegalnu migraciju na pravcu "balkanske rute" u lancu zemalja preko kojih se odvija proces krijumčarenja osoba, opojnih droga, vozila i drugih vidova organiziranog kriminala.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić i ministar unutrašnjih poslova Islamske Republike Pakistan Ijaz Ahmed Shah prošle godine potpisali su Sporazum o readmisiji i prateći Protokol kojim će se omogući povratak ilegalnih migranata iz BiH u Pakistan.

Sporazum je potpisan u kratkom periodu iako je postupak započeo 2011. godine, ali je bio pasivan te je rad na njemu naknadno reaktiviran. Njime je omogućeno da se migranti organizirano mogu vraćati u Pakistan.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo