8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

23.06.2021 / 11:21 Politika - VKBI

Mijenjanje 'izbornog zakonodavstva' nije moguće bez izmjena Ustava BiH

Mijenjanje 'izbornog zakonodavstva' nije moguće bez izmjena Ustava BiH

Mijenjanje "izbornog zakonodavstva" nije moguće bez izmjena Ustava Bosne i Hercegovine, saopćilo je Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) podsjećajući da su posljednjih sedmica intenzivirane aktivnosti domaćih ali i međunarodnih predstavnika i ambasadora u vezi s izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.

- Pozivamo sve domaće i međunarodne aktere u Bosni i Hercegovini da se jasno odrede o neophodnosti izmjena Ustava BiH (minimalno u smislu provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava), a ne da se koristi sintagma “izmjena izbornog zakonodavstva”, koja u javnosti stvara zabunu da se presude Evropskog suda mogu implementirati izmjenama Izbornog zakona BiH. Provedba presuda Evropskog suda zahtijeva izmjene ustava BiH pa tek onda usaglašavanje Izbornog zakona BiH sa izmijenjenim odredbama Ustava Bosne Hercegovine. Plasiranje teze da se presude Evropskog suda mogu implementirati izmjenama Izbornog zakona BiH je prevara i neistina. Bitno je domaću i međunarodnu javnost podsjetiti da u kontekstu implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, što je međunarodna obaveza Bosne i Hercegovine, (presuda u korist Sejdić-Finci protiv BiH iz 2009. godine, presuda u korist Azre Zornić protiv BiH iz 2014. godine, presude u korist Ilijasa Pilava i Samira Šlaku iz 2016. godine te u korist Svetozara Pudarića protiv BiH iz 2020. godine) nije moguće mijenjati “izborno zakonodavstvo” Bosne i Hercegovine bez izmjena Ustava BiH, prije svega člana V Ustava BiH - navodi u saopćenju VKBI.

Evropski sud za ljudska prava je presudama ocijenio da je Ustav BiH diskriminatoran praktično prema svim građanima Bosne i Hercegovine iz svih naroda i ostalih, kojima su inače garantirana sva prava iz Opće deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija te iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

VKBI dalje ističe u saopćenju da promjene Izbornog zakona BiH, nakon izmjena Ustava BiH, nužno treba da tretiraju i skeniranje izbornih listića, elektronsko glasanje, budući da se dosadašnji način brojanja glasačkih listića pokazao kompromitiranim, neefikasnim i nepouzdanim.

Neprihvatljive su, kako se navodi, i određene naznake da bi izbori 2022. godine, različitim blokadama političkih aktera na nivou institucija Bosne i Hercegovine, mogli biti odgođeni ili neodržani.

To bi bio uvod u potpunu anarhiju i onemogućavanje jedinog mehanizma građanima Bosne i Hercegovine da u vlastitoj državi na miran i demokratski način biraju vlast, ističe VKBI.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo