0°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

23.06.2021 / 10:57 Regija - Hrvatska

Zdravku i Zoranu Mamiću određen istražni zatvor

Zdravku i Zoranu Mamiću određen istražni zatvor
Foto: Arhiv

Zdravku i Zoranu Mamiću je određen istražni zatvor, potvrđeno je Indexu.

Sudac koji je odlučivao ranije o tome je odbio istražni zatvor, ali odluka je ukinuta po žalbi i vraćena na ponovno odlučivanje.

Nije ponovno vraćena sucu Mioču jer je on na godišnjem odmoru pa je sad o istražnom zatvoru za braću Mamić odlučio sudac Krešimir Devčić.

Devčić: To bi mogla i trebala biti pozitivna promjena

"Sukladno uputi izvanraspravnog vijeća sam donio rješenje kojim sam odredio istražni zatvor protiv Zdravka i Zorana Mamića", rekao nam je Devčić.

Kad rješenje postane pravomoćno, a Devčić smatra da je to za očekivati, onda se može tražiti izručenje braće Mamić.

"Radi se o kaznenom djelu davanja mita, iz oblasti korupcije, za koja kaznena djela je potpisan bilateralni sporazum s BiH i za koja BiH može izručiti vlastite državljane. To bi mogla i trebala biti pozitivna promjena, ali nikad se ne zna što će se dogoditi", kaže Devčić i dodaje: "Ovo bi moglo značiti radikalnu promjenu, ali vidjet ćemo kako će se stvari razvijati."

Nobilo: Nema garancije da će se Mamići izručiti, sve je moguće

Prije dva dana, nakon što je ukinuta prvotna odluka o istražnom zatvoru, poznati hrvatski odvjetnik Anto Nobilo je rekao da je u slučaju Mamić "problem" u tome što oko slučaja ne surađuju sudovi, već države, odnosno njihova ministarstva.

"Nema garancije da će se Mamići izručiti Hrvatskoj jer to nije suradnja kao ona prema europskom uhidbenom nalogu, kada surađuju sudovi", kazao je Nobilo.

"Tu je stvar malo drugačija, tu surađuju dvije države, odnosno dva ministarstva, pa je tako ministar pravde u BiH izabran od naroda, član je HDZ-a u BiH i, kad govorimo o politici, sve je moguće", rekao je Nobilo za Index.

Mamićev odvjetnik: Smatramo da ne treba biti izručen

Obrana Zorana Mamića smatra da ne bi trebalo doći do izručenja, a ako se to i dogodi, bit će njima na štetu. U ponedjeljak je Index pitao Miju Goluba, odvjetnika Zorana Mamića, da nam prokomentira šanse za izručenje.

"To mi je teško komentirati, ako dođe do toga, onda su u igri i drugi faktori. Prije svega, samo izručenje ovisi o dvije države. Zoran Mamić je bosanski državljanin i mi i dalje smatramo da ne treba biti izručen", zaključio je odvjetnik Mijo Golub.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo