8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

22.06.2021 / 12:49 Svijet - Turski predsjednik

Erdogan: Turska i SAD ulaze u novo doba odnosa

Erdogan: Turska i SAD ulaze u novo doba odnosa

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedeljak da Turska i Sjedinjene Američke Države ulaze u „novu eru“ odnosa koji su pogoršali posljednjih godina zbog niza pitanja, iako su te dvije države saveznice u NATO-u, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Erdogan je, međutim, pozvao SAD na poštovanje suverenih prava Turske što je očigledna aluzija na njegovu odluku o kupovini ruskog oružnog sistema, a zatražio je i podršku SAD-a borbi Ankare protiv kurdskih grupa u Siriji koje Turska smatra teroristima.

Turski čelnik je govorio nekoliko dana poslije svog prvog susreta sa američkim predsjednikom Josephom Bidenom otkako je preuzeo dužnost. Njih dvojica se poznaju godinama, a sastali su se tokom samita NATO-a u Briselu.

Erdogan pokušava popraviti loše veze sa SAD-om i drugim zapadnim partnerima dok se njegova Vlada suočava sa ekonomskim padom koji je pogoršala pandemija korona virusa.

Erdogan je u govoru koji je prenosila televizija rekao: „Složili smo se da ne postoji pitanje koje ne možemo prevazići i da su, naprotiv, područja saradnje veća i profitabilnija“.

Ruski sistemi i kurdski borci

Dugogodišnji saveznici imaju dugačku listu nesuglasica, uključujući američku podršku kurdskim borcima u Siriji i tursku kupovinu ruskog odbrambenog sistema S-400 koja je razljutila Washington i dovela do izbacivanja Ankare iz programa za proizvodnju najnovijih američkih lovačkih aviona F-35, a dovela je i do sankcije visokim turskim zvaničnicima odbrambene industrije i zabrane vojnih izvoznih dozvola.

Washington kaže da ruski sistem predstavlja prijetnju za sigurnost NATO-a i insistira na tome da se sankcije ne mogu ukinuti dok se Turska ne riješi tog sistema koji je platila 2,5 milijardi dolara.

Ankara tvrdi da su kurdski borci u Siriji samo nastavak decenija oružane pobune Kurda u Turskoj.

Erdogan je svoj razgovor s Bidenom opisao kao sveobuhvatan i produktivan i rekao da su se dogovorili da se ponovo sastanu.

„Vjerujemo da smo otvorili vrata nove ere sa SAD-om na pozitivnoj i konstruktivnoj osnovi“, rekao je turski predsjednik.


(Vijesti.ba / AlJazeera Balkans)

Izdvajamo