20°C
Mostar 21°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

22.06.2021 / 10:11 Svijet - Matt Hancock

Vakcinisani Britanci uskoro mogu na ljetni odmor na evropske plaže

Vakcinisani Britanci uskoro mogu na ljetni odmor na evropske plaže
Foto: Ilustracija

Britanija radi na ublažavanju ograničenja putovanja za vakcinisane osobe kako bi omogućila ljudima uživanje u ljetnom odmoru na evropskim plažama, ali planovi još nisu dovršeni, rekao je u utorak ministar zdravstva Matt Hancock.

Trenutno su britanski građani  spriječeni putovati u većinu zemalja, uključujući i one u Evropskoj uniji, jer su pravila o karantinu i testiranju glomazna i skupa.

Turistička industrija zatražila je da Britanija ukloni obavezu testiranja i izolacije za potpuno vakcinisane putnike, slično kao u Evropskoj uniji.

Hancock je za Sky News rekao da je vlada htjela ljudima dopustiti porodični odmor, ali samo kada je to bilo sigurno.

"Radimo na planovima da u osnovi omogućimo da  vakcina vrati neke slobode koje su morale biti ograničene da bi ljudi bili sigurni", rekao je Hancock, prenosi Reuters.

Britanija sa gotovo 128.000 smrtnih slučajeva ima sedmi najveći broj umrlih od COVID-19 na svijetu, ali ima jednu od najbržih kampanja vakcinacije na svijetu, sa 80 posto odraslih koji su primili prvu dozu vakcine protiv COVID-19  i gotovo 60 posto Britanaca  koji su dobili drugu dozu.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo