8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

22.06.2021 / 08:06 Svijet - Kim Yo-jong

S. Koreja odbacila ideju SAD-a o razgovorima dviju strana

S. Koreja odbacila ideju SAD-a o razgovorima dviju strana
Foto: Agencije

Visoka zvaničnica vladajuće Radničke partije Sjeverne Koreje i sestra lidera ove zemlje Kim Yo-jong odbacila je danas inicijativu SAD-a o razgovorima dviju strana.

Ona je u saopćenju koje su prenijeli državni mediji navela da Sjedinjene Američke Države interpretiraju signale iz Pjongjanga na način koji će ih razočarati.

Ona je reagovala na izjavu savjetnika SAD-a za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, koji je rekao da je uočio "zanimljiv signal" u nedavnom govoru lidera Kim Jong-una o pripremama i za konfrontaciju i za diplomatiju sa SAD-om.

"Izgleda da SAD tumači ovu situaciju na takav način da sebi traži utjehu. To očekivanje, kojem pogrešno pribjegavaju, gurnut će ih u još dublje razočaranje", rekla je Kim.

Njeno saopćenje uslijedilo je tokom posjete američkog specijalnog izaslanika Sunga Kima Južnoj Koreji. On će se danas sastati s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom i ministrom za ujedinjenje Lee In-youngom.

Dvije strane jučer su se složile da je potrebno "razmotriti ukidanje radne grupe" za koordinisanje politike prema Pjongjangu.



(Vijesti.ba /Srna)

Izdvajamo