23°C
Mostar 28°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

21.06.2021 / 19:27 Svijet - U septembru izbori

Njemački konzervativci objavili plan djelovanja nakon Merkel

Njemački konzervativci objavili plan djelovanja nakon Merkel

Njemački konzervativci u ponedjeljak su obećali da neće povisiti poreze, pragmatičnu akciju protiv klimatskih promjena i oštar stav prema Rusiji i Kini, dok su objavili plan pridobijanja glasova na septembarskim izborima u odsustvu veteranske čelnice Angele Merkel.

Armin Laschet, čelnik Hrišćasko demokratske unije (CDU) odlazeće kancelarke Merkel, i Markus Soeder, čelnik manje bavarske Hrišćansko socijalne unije (CSU), obećali su "stabilnost i obnovu" dok su pokretali svoj manifesto u Berlinu uoči izbora 26. septembra - prvih u 16 godina u kojima ne učestvuje Merkel.

Laschet -  konzervativni favorit da naslijedi Merkel na kancelarskoj poziciji - pozvao je na "napor modernizacije Njemačke", obećavajući da će kombinovati "konzistentnu zaštitu klime s ekonomskim jačanjem i socijalnom sigurnošću".

Dvojica ljudi pojavili su se zajedno u iskazivanju jedinstva nakon višemjesečnih teških unutrašnjih sukoba oko toga ko će biti kandidat za kancelara - u jednom od nekoliko nazadaka za konzervativni blok u posljednjim mjesecima dok se okreće eri nakon Merkel.

Alijansa je, međutim, dobila na zamahu otkako je imenovala Lascheta za vodeću poziciju, ostvarujući uvjerljivu pobjedu na ključnim regionalnim izborima, i trenutno vodi u anketama javnog mnijenja s oko 28 posto podrške glasača, dok su iza nje Zeleni s 21 posto podrške.

Soeder je u ponedjeljak priznao da se suočio s nekim "razočarenjima", ali je kazao da ne gaji "nikakvo nezadovoljstvo" prema Laschetu.

Raščistili smo sve i razgovarali smo o tome jedan s drugim - kazao je on, prenosi AFP.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo