1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

20.06.2021 / 20:00 Svijet - Jake Sullivan

SAD pripremaju nove sankcije Rusiji zbog Navaljnog

SAD pripremaju nove sankcije Rusiji zbog Navaljnog

Washingon priprema novi paket sankcija Rusiji zbog situacije s ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim koji služi zatvorsku kaznu, izjavio je danas savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Najistaknutiji kritičar Kremlja Aleksej Navaljni uhapšen je u januaru po povratku u Rusiju iz Njemačke gdje se liječio od trovanja za šta su on i njegove pristalice optužili Moskvu. Savezna služba sigurnosti (FSB) i Kremlj negirali su bilo kakvu ulogu u tome.

- Sankcionisali smo Rusiju zbog trovanja Alekseja Navaljnog. Spremamo novi paket sankcija u ovom slučaju. Pokazali smo da nećemo uzmicati ni pred kojim pitanjem, pa ni kada je riječ o slučaju Navaljnog. Ovo je odgovor na ruske štetne aktivnosti - rekao je Sullivan za CNN.

Sullivan je ovo najavio nekoliko dana nakon prvog susreta ruskog i američkog predsjednika Vladimira Putina i Joe Bidena na samitu u Genevi koji su obojica opisali kao pragmatičan.

Putin je Bidena okarakterisao kao konstruktivnog, iskusnog partnera, i rekao da govore "istim jezikom", ali je dodao da nije bilo prijateljstva, već pragmatičnog dijaloga o interesima njihove dvije zemlje.

Biden je nakon sastanka prenio novinarima da je Putinu rekao da su Rusiji i SAD potrebna "neka osnovna pravila puta kojih se svi možemo pridržavati".

- Uradio sam ono zbog čega sam došao - dodao je Biden.

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo