16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

19.06.2021 / 08:11 BiH - State Department

Sjedinjene Države pozdravile usvajanje Rezolucije o Srebrenici

Sjedinjene Države pozdravile usvajanje Rezolucije o Srebrenici

Američki State Department pozdravio je jučer Rezoluciju o Srebrenici usvojenu u Skupštini Crne Gore.

"Stav Sjedinjenih Država o tom pitanju je dugotrajan i nepokolebljiv. To bolno poglavlje evropske historije nikada ne smije biti negirano niti zaboravljeno", naveo je portparol State Departmenta u odgovoru na upit Glasa Amerike da prokomentariše usvajanje Rezolucije i smjenu crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića.

Burne reakcije opteretile su relacije Crne Gore i Srbije i područje Balkana dan nakon što je crnogorski parlament usvojio Rezoluciju kojom se zabranjuje negiranje genocida počinjenog u Srebrenici i smijenio doskorašnjeg ministra pravde.

Osim žustre reakcije dijela crnogorske javnosti koju, iako je dio vlasti, predvodi prosrpski Demokratski front, kritički tonovi zbog odluke donesene u najvišem zakonodavnom tijelu Crne Gore, stižu od najviših zvaničnika i ministara Srbije i bh. entiteta Republike Srpske.

Reagujući na brojne kritike, crnogorski premijer Zdravko Krivokapić poručio je da Demokratski front zajedno sa Demokratskom partijom socijalista, aktuelnog predsjednika Mile Đukanovića, dogovora obaranje Vlade i Skupštine Crne Gore.

"U cilju raspisivanja novih parlamentarnih izbora. Budite sigurni da su svi iz vlade i parlamentarne većine koje Demokratski front danas optužuje za izdaju, spremni da vašu i našu pobjedu na avgustovskim izborima odbrane po cijenu svojih života. Demokratski front je bojkotom Skupštine sada i javno postao dio parlamentarne većine sa DPS", napisao je Krivokapić na Twitteru.

Također, ukazao je da smatra da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici bila nepotrebna, jer kako je rekao, produbljuje podjele i sukobe u društvu.

"Pored toga, u Bosni i Hercegovini nije usvojena takva rezolucija. Crna Gora je već imala usvojenu deklaraciju Evropskog parlamenta o događajima u Srebrenici", poručio je Krivokapić.

Inače, Krivokapić je početkom aprila predložio smjenu ministra Leposavića zbog negiranja da je u Srebrenici jula 1995. počinjen genocid.

Demokratski front, jedan od činilaca vladajuće koalicije u Crnoj Gori, objavio je da ne priznaje Rezoluciju o Srebrenici izglasanu u crnogorskom parlamentu.

Kako su ukazali lideri te političke grupacije Andrija Mandić i Milan Knežević, time su Republika Srpska i srpski narod označeni kao genocidni. Također, prema njihovim tvrdnjama to znači ukidanje Republike Srpske.

- Taj dokument je za Crnu Goru sramniji od priznanja nezavisnosti lažne države Kosovo - poručeno je na konferenciji za medije Mandića i Kneževića.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u snimljenom video obraćanju potez crnogorske Skupštine i vlasti ocijenio, kako se izrazio, odlukom protiv interesa Srbije.

- Građani Srbije, narode, glavu gore, imat ćemo još rezolucija i deklaracija u regionu. Sve će biti prepisane britanske rezolucije, Vijeća sigurnosti i neke druge rezolucije i svi će da govore kako to nije upereno protiv srpskog naroda, a svima je jasno protiv koga su donesene - ukazao je Vučić u objavi postavljenoj na profile društvene mreže Instagram.

Korak dalje otišao je aktuelni ministar policije Srbije Aleksandar Vulin, koji je zatražio da se zabrani ulazak u Srbiju onima koji su, kako je naveo, u Skupštini Crne Gore glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Poslanike crnogorskog parlamenta koji su podržali Rezoluciju označio je kao osobe koje su se, kako je ukazao, ispisale iz Srba, ne preciziravši u pisanoj izjavi šta to konkretno znači.

"Apsolutno neprijateljski čin", ospervacija je Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, međunarodne sudske institucije su u nekoliko navrata svojim presudama potvrdile da je nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici počinjen genocid.


(Vijesti.ba/ VOA)

Izdvajamo