6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

16.06.2021 / 16:35 Politika - Poslanik SDA

Osmanović: Političke stranke otežavaju rad ministrima

Osmanović: Političke stranke otežavaju rad ministrima
Foto: FENA

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović izjavio je danas u Sarajevu da Vijeće ministara BiH ne radi dovoljno na ispunjavanju 14 uvjeta koje je pred BiH postavila Evropska komisija.

Dodao je da je neophodno Parlamentarnoj skupštini uputiti izmjene i dopune zakona o javnim nabavkama, izbornog zakona, zakona o sprečavanju sukoba interesa, te zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

- Većina ministara u Vijeću ministara ima kapacitet da dobro radi svoj posao, ali političke stranke iz kojih dolaze im ne daju da rade posao koji BiH ubrzano pokreće ka Evropskoj uniji - smatra Osmanović.

Istakao je da lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne saziva sjednice Predsjedništva BiH, a očigledno je, kaže Osmanović, da takve smjernice daje i svojim ministrima u Vijeću ministara.

- Politika koju vodi lider SNSD-a i njegova stranka je već viđena na ovim prostorima a to je politika Srpske demokratske stranke (SDS) iz 1998. i 1999. godine kada su opstruirali uspostavu funkcionalnih institucija BiH - rekao je Osmanović.

Naveo je i da je tu politiku zaustavila međunarodna zajednica, ali je dodao da mu se čini da u tom pravcu ide i SNSD.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo