12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

16.06.2021 / 12:54 Crna hronika - MUP RS

Pričinili materijalnu štetu Medžlisu Islamske zajednice

Pričinili materijalnu štetu Medžlisu Islamske zajednice

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor su Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv lica J.K. iz Bihaća, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ i...

...krivično djelo „povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje“ i protiv lica R.K. iz Novog Grada, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „zloupotreba položaja odgovornog lica“ i krivično djelo „pronevjera“, saopćio je MUPRS.

Lice J.K. se tereti da je kao lice imenovano za zastupanje Islamske zajednice u Novom Gradu, u periodu od aprila 2015. godine do februara 2019. godine, sa žiro računa za unutrašnji platni promet koji je otvorilo u banci u Bihaću, sukcesivisno podizalo novac u iznosu od oko 115.000,00 KM, koji je kao novčana doplata za razmjenu zemljišnih parcela trebao biti uplaćen na poseban račun Medžlisa Islamske zajednice Novi Grad i potrošen za kupovinu nekretnine.

Navedeni novčani iznos lice J.K. je evidentiralo kao prihod u blagajni Medžlisa, a potom kao lice ovlašteno za raspolaganje novčanim sredstvima, podizalo novac iz blagajne u iznosu od oko 113.000,00 KM, pribavljajući na taj način protivpravnu imovinsku korist za sebe i za druga lica. Lice J.K. se takođe tereti da je bez certifikata vodilo knjigovodstvo Medžlisa, a sačinjenu knjigovodstvenu dokumentaciju ovjeravalo kod ovlaštenog knjigovođe.

Lice R.K. se tereti da je u periodu od marta 2015. do februara 2019. godine, obavljajući dužnost blagajnika i sekretara, pribavljajući protivpravnu imovinsku korist za sebe i druga lica, iz blagajne Medžlisa isplatilo novac u ukupnom iznosu od oko 37.000,00 KM, koji je nenamjenski potrošen.

Na ovaj način osumnjičeni su oštetili Medžlis Islamske zajednice u Novom Gradu za ukupan iznos od oko 150.000,00 KM.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo