26°C
Mostar 31°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 26°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

16.06.2021 / 08:55 Magazin - San Diego

Osmišljen flaster koji može otkriti alkohol i kofein u krvi

Osmišljen flaster koji može otkriti alkohol i kofein u krvi
Foto: Ilustracija

Tim inženjera sa Sveučilišta u San Diegu osmislio je novi mekani i rastezljivi flaster za nošenje koji može istovremeno pratiti krvni tlak (BP) i puls (HR) te razinu glukoze, alkohola i kofeina. Tim tvrdi da je to prvi takav flaster.

Flaster je testiran na brojnim subjektima koji su obavljali različite zadatke i ispostavilo se da je najfunkcionalniji kad se nosi na vratu. Testiranje je obuhvatilo širok spektar zadataka poput vježbanja, konzumiranja obroka s visokim sadržajem šećera, pijenja kofeinskog ili alkoholnog pića i tome slično.

Očitovanja su bila gotovo jednako egzaktna kao ona s komercijalnih uređaja za nadzor.

"Također bi mogao poslužiti i kao izvrstan alat za praćenje pacijenta na daljinu, posebno tijekom pandemije covid-19 kada ljudi minimaliziraju osobne posjete bolnicama”, kazao je Lu Yin, koautor popratnog rada objavljenog u časopisu Nature Biomedical Engineering.

Na primjer, flaster bi mogao dijabetičarima omogućiti kontinuirano praćenje razine šećera u krvi ili pri otkrivanju sepse.

"Novost je u tome što uzimamo potpuno različite senzore i spajamo ih zajedno na jednoj maloj platformi veličine žiga. Uz pomoć ovog uređaja možemo skupiti toliko informacija i to na neinvazivan način, bez izazivanja nelagode ili prekida u dnevnim aktivnostima", rekao je, Joseph Wang, profesor sa Sveučilišta u San Diegu i koautor studije.

Flaster je tanak list rastezljivih polimera s BP senzorom i dva kemijska senzora, jedan za laktat (biomarker fizičkog napora), kofein i alkohol u znoju i jedan koji mjeri razinu glukoze.

Krvni tlak se nadzire senzorom zavarenim na flaster provodljivom tvari. Mjerenja se izvode primjenom napona na pretvarače, koji šalju ultrazvučne valove koji se odbijaju o najbliže arterije i vraćaju eho signal preveden u očitanje BP.

Senzor za laktat, kofein i alkohol, otisnut na flasteru od provodljive boje, djeluje oslobađanjem tvari naziva pilokarpin u kožu i otkrivanjem kemijskih tvari prisutnih u znoju izazvanih pilokarpinom, prenosi geek.hr(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo