-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

15.06.2021 / 12:22 Svijet - Iranski predsjednik

Rouhani: Iran ne želi napetosti i rat, ali se neće pokoriti

Rouhani: Iran ne želi napetosti i rat, ali se neće pokoriti
Foto: Arhiv

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da Iran ne želi napetosti i rat, ali da se ne može pokoriti pred agresivnim silama.

Predsjednik Rouhani dao je tu izjavu tokom inauguralne ceremonije nacionalnih projekata ministarstva odbrane.

Razgovori su jasno pokazali da će, ukoliko SAD i ostale potpisnice ispune svoje obaveze bez izuzetaka, Iran to učiniti odmah nakon verifikacije, istaknuo je iranski predsjednik.

I to je jasna poruka Islamske Republike SAD-u i Evropi, dodao je.

Kako je naglasio Rouhani, ispunjavanje obaveza stvorit će konstruktivnu interakciju, mir i spokoj i u svijetu i u regiji.

Govoreći o drugim temama, iranski predsjednik izrazio je zadovoljstvo naporima oružanih snaga na samoodrživosti i kazao je da je pokretanje razarača Dena znak konstantnih napora na jačanju iranske samoodbrane.

Predsjednik je potom pohvalio i ministarstvo odbrane zbog sjajnog rada na proizvodnji dva razarača za iransku mornaricu.

Putem video konferencije, prikazani su razarač Dena i minolovac Shahin,  oba domaće proizvodnje, kako se pridružuju iranskoj mornarici u ponedjeljak.

Iranski predsjednik u govoru je ukazao na ekonomski rat protiv Irana tokom proteklih tri i po godine i kazao je da pritisak i rat ne mogu oboriti iransku naciju na koljena, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo