1°C
Mostar 3°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

15.06.2021 / 11:54 BiH - FUZIP

U maju 2.432 inspekcijska nadzora poštivanja epidemioloških mjera

U maju 2.432 inspekcijska nadzora poštivanja epidemioloških mjera
Foto: Ilustracija

Inspekcijski organi u Federaciji BiH nastavljaju s vršenjem nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera svim raspoloživim kapacitetima, te poduzimaju sve aktivnosti u okviru svoje nadležnosti na sprječavanju daljnjeg širenja koronavirusa u FBiH, u skladu s odlukama nadležnih kriznih štabova. 

U toku maja 2021. godine, prema trenutno dostupnim informacijama, inspekcijski organi u FBiH izvršili su ukupno 2.432 inspekcijska nadzora, u okviru kojih je kod 146 subjekata nadzora uočeno grubo kršenje mjera, što podrazumijeva izdavanje 146 prekršajnog naloga u iznosu od 222.056 KM, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove - FUZIP.

Inspektori su također izrekli 266 rješenja o otklanjanju nedostataka subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera, izdali 17 rješenja o zabrani rada i 107 upozorenja.

Od ukupnog broja, inspektori FUZIP su u maju izvršili 360 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su utvrdili 43 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 43 prekršajnih naloga u iznosu od 71.250 KM, te izdali 32 rješenja o otklanjanju nedostataka, 17 rješenja o zabrani rada i 107 upozorenja. 

Uzimajući u obzir stabilizaciju epidemiološke situacije u FBIH, izvjestan broj federalnih inspektora po ovlaštenju za obavljanje poslova sanitarne inspekcije bio je i dalje dodatno angažovan na vršenju pojačanih inspekcijskih nadzora, ali sada s naglaskom i orijentacijom na ispunjavanje plana redovnih inspekcijskih nadzora, te blagovremenih incidentalnih i akcidentalnih postupanja.

Iintenzitet i sadržaj inspekcijskih nadzora u smislu kontrole provođenja obavezujućeg minimuma higijensko-epidemioloških mjera iz novih Naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje je Vlada FBIH usvojila na sjednici održanoj 3.6.2021. godine, prilagođavaju se i prate stabilizaciju epidemioloških prilika u FBIH, a istovremeno vodeći računa o kontinuitetu rada i prisutnosti inspekcija na terenu, koja je od velikog značaja za održavanje ostvarenog nivoa discipline kontrolisanih subjekata nadzora, te usmjerena na sprečavanje širenja i preveniranje neželjene ekspanzije koronavirusa.

Kršenje minimuma obavezujućih mjera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, ali i privrednim društvima s većim brojem zaposlenih, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi. U odnosu na april i maj, evidentna je potreba za kontinuiranim praćenjem stanja na terenu zbog mogućeg opuštanja i održavanja dostignute discipline subjekata nadzora u poštivanju mjera i preporuka, jer istovremeno nije zabilježen pad broja konstatovanih prekršaja.

FUZIP ostaje na dispoziciji kantonalnim inspekcijskim organima za pružanje pomoći u organizaciji i vršenju nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera.

Iz FUZIP napominju da su kazne za prekršaje propisane su Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i to u rasponu od 3.000 - 10.000 KM za privredna društva, druga pravna lica i zdravstvene ustanove; za odgovorne osobe u pravnim subjektima od 500 KM do 2.000 KM; za nosioce privatne prakse i obrtnike od 2.000 KM do 8.000 KM; za fizičke osobe od 100 KM do 2.000 KM,  s tim da prenošenje zarazne bolesti predstavlja i krivično djelo u smislu KZ FBiH.

FUZIP apeluje na građane i privredne subjekte da se pridržavaju propisanih mjera, te osiguraju pretpostavke za poštivanje svih preporuka, kako za dobrobit ličnog zdravlja, tako i za kolektivnu sigurnost i normalizaciju prilika u Federaciji Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.(Vijesti.ba)

Izdvajamo