9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

14.06.2021 / 10:39 BiH - Izgradnja mini HE

Izvođači stigli, učesnici protesta protiv gradnje stali ispred mašina

Izvođači stigli, učesnici protesta protiv gradnje stali ispred mašina
Foto: N1 / Vijesti.ba
Okupljeni na protestima protiv izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Neretvici u Goranskom Polju kod Buturović Polja stali su ispred mašine konzorcija Amitea Mostar i GPI Konjic koje, kako navode iz Udruženja "Pusti me da tečem", žele početi radove ...

... na izgradnji dvije od ukupno 15 malih hidroelektrana čija je izgradnja planirana na slivu rijeke Neretvice.

Kako javlja reporter N1 Rasim Pavica, izvođači radova su stigli, s ispred njih su stali mještani, aktivisti, članovi NVO-a, formalne i neformalne grupe ljudi.

“Već dugo vodimo borbu i imamo namjeru i želju da dokažemo svima da te mini hidroelektrane na Neretvici nisu poželjne jer lokalno stanovništvo ne želi da se rijeka Neretvica devastira.  Okupili smo se danas i želimo da zaustavimo te mašine kako ne bi danas prošle u kanjon rijeke Neretvice i kako ne bi otpočeli radovi predviđeni s njihove strane. Uopće ne sumnjamo da ćemo imati dovoljno snage da to zaustavimo i spriječimo. Mi smo se zakleli, mi smo obećali i mi smo odlučni da istrajemo u ovoj borbi ma koliko ona bila teška i dugo trajala”, kazao je za N1 Ibrahim Turak, predsjednik Udruženja “Pusti me da tečem”.

Kako je kazao, žitelji doline Neretvice namju namjeru odustati od toga da brane rijeku Neretvicu i spriječe gradnju hidrocentrala.

“To je ekocidini projekat koji uništava, a ničim dobro ne vraća lokalnoj zajednici ni društvu u cjelini”, naveo je.

Kako su naveli, podršku im pružaju i brojna udruženja iz ostalih dijelova Bosne i Hercegovine okupljena u Koaliciju za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, kao i nekoliko javnih ličnosti.

Razvoj događaja tokom dana pratite na N1 televiziji i na portalu.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo