27°C
Mostar 33°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 21°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

14.06.2021 / 10:32 Politika - Zagrebački list

Večernji: U deklaraciji NATO-a neće se pominjati konstitutivni narodi

Večernji: U deklaraciji NATO-a neće se pominjati konstitutivni narodi
Foto: Pixsell / Vijesti.ba
Zoran Milanović iznio je stav  da Hrvatska neće podržati završnu deklaraciju NATO-summita u Bruxellesu ako se ne promijeni formulacija koja govori o Bosni i Hercegovini.

Preciznije, ako se ne spomene Daytonski sporazum i reforma izbornog zakonodavstva, ali i konstitutivni narodi

Kako doznaje zagrebački Večernjak u Bruxellesu, "kompromis" je pronađen jučer poslijepodne, nakon što je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nazvao Milanovića, netom prije polijetanja iz Zagreba malo prije 16 sati, i obojica su se složila da je sad sve izglađeno.

- Hrvatska je proteklih sedmica, tokom usuglašavanja nacrta tog dokumenta koji će se usvojiti danas na summitu, smatrala da se, kad se već govori o reformama koje su važne za euroatlantski put BiH, treba izrijekom spomenuti potreba reforme izbornog zakonodavstva, kao i Daytonski sporazum i referencija na konstitutivne narode u BiH, navodi Večernji i dodake da su velike zemlje saveznice imale na to primjedbe i opirale se toj hrvatskoj ideji.

Kompromis je, prema onome što piše Večernji, ovakav.

- Izrijekom se spominje Daytonski sporazum. Spominje se i izborna reforma u BiH, kao nužnost koju treba dogovoriti i provesti. Konstitutivni narodi izrijekom se ne spominju, tu je rezultat ovih pregovora u posljednji čas ostao neriješen. Ranije je bila formulacija o dobrobiti građana, Hrvatska je tražila da se na tom mjestu spominje dobrobit konstitutivnih naroda i građana, a na kraju se ne spominju ni građani ni konstitutivni narodi, piše zagrebački list.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo