10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

14.06.2021 / 10:10 Zanimljivosti - Priče sa granice

Saradnja mladih novinara iz pet pograničnih gradova u BiH

Mlada novinarka Minela Dugonjić iz Kalesije diplomirala je prošle godine u Tuzli i odmah nakon diplome počela je raditi pripravnički staž na Feral radiju i web portalu Priče sa granice. Kaže da je iskustvo koje svakodnevno stiče radeći sa kolegama neprocjenjivo.

„Na portalu Priče sa granice radim već nekoliko mjeseci, a moja mentorka u radu na brojnim pričama koje sam do sada uradila je novinarka i voditeljica Džezida Teufiković. Naravno, pomažu i ostale kolege, često mi daju ideje za nove priče i pružaju pomoć u njihovoj realizaciji. Budući da sam mlada novinarka, ponosna sam na sve priče koje su objavljene i potpisane mojim imenom ali ako bih morala da izdvojim jednu, moram reći da je to priča o Mehdinu Subašiću “ – kaže mlada novinarka web portala Priče sa granice, Minela Dugonjić.

Ona je samo jedna od mnogih mladih koji su dobili priliku prve novinarske priče pisati za novi web portal www.pricesagranice.com na kojem posjetioci mogu pronaći sve najvažnije vijesti, servisne informacije i priče iz pograničnih dijelova Bosne i Hercegovine. Neke od tih priča, kreirala je i Lajla Žalić koja se novinarstvom bavi dvije godine i koja smatra da su priče koje kreiraju ona i kolege dokaz da je život na granici zanimljiv i bogat.

„Teško je izdvojiti priču na koju sam najviše ponosna jer sam emotivno vezana za sve koje sam napisala ali priča supružnika Abazović kao i priča o kladuškoj heroini su mi nekako najdraže i njih bih izdvojila“ – istakla je Lajla Žalić, novinarka portala Priče sa granice.

Lajla kaže da je saradnja sa kolegama, iako su u različitim gradovima i u različitim redakcijama, jako dobra. Sličnog je mišljenja i njena kolegica Marija Manojlović koja je istakla da je jako sretna jer je dobila priliku biti dio medijske priče u čijem su fokusu drugačije teme i uvezivanje novinara i redakcija.

„Pet gradova (opština) i pet različitih medija u jednoj priči koja pomaže da upoznamo jedni druge ali i pruža priliku da se naprave paralele šta gdje funkcioniše i na koji način. Svi se trudimo da donesemo priče o ljudima koji zaista zaslužuju da dobiju medijski prostor, ljudima koji rade ono što vole, vjeruju u to i uspijevaju. Ispostavilo se da njih ima dosta – od Trebinja do Velike Kladuše…“ – dodala je Marija Manojlović, novinarka portala Priče sa granice.

Ideja za portal www.pricesagranice.com nastala je kao rezultat zajedničkog rada i zalaganja urednika i novinara medija iz pet pograničnih dijelova BiH; Radija Osvit iz Zvornika, Feral radija iz Кalesije, Trend radija iz Velike Кladuše te web portala Direkt iz Trebinja i portala Micro mreža iz Gradiške. Urednički kolegij sastavljen od iskusnih urednika, mladim novinarima iz pet pograničnih gradova, svakodnevno pružaju podršku. Tu podršku itekako cijeni dvadesetšestogodišnja Marija Vukmirica iz Gradiške koja novinarski posao radi nešto duže od godinu dana.

"Kroz projekat priče sa granice svakodnevno razmjenjujem iskustva s novinarima drugih portala, prije svega sa Nejrom Mustedanagić sa Trend radija, ali i sa ostalim kolegama sa portala Direkt, te radija Feral i radija Osvit. Radeći na Pričama s granice shvatila sam da ima zaista lijepih priča oko nas ali ih ne primjećujemo u dovoljnoj mjeri"- poručuje Marijana Vukmirica, novinarka web portala Priče sa granice.

Ognjen Mandić iz Zvornika kaže da je njegov angažman na Osvit radiju kao i na portalu, veliki izazov i veliko iskustvo.

„U dobroj radnoj atmosferi imam priliku da radim na lokalnim pričama, izvještavajući i pišući inspirativne priče običnih ljudi. Ljudi koji su ostvareni u svom zanimanju, koji doprinose kulturi i svojim društvenim angažmanom grade bolju zajednicu“ - zaključio je Ognjen Mandić, novinar web portala Priče sa granice.

Na redizajniranom web portalu Priče sa granice, osim vijesti i priča sa granice sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom, posjetioci mogu pronaći i podcaste te različite video sadržaje.

Dijeljenjem zajednički proizvedenih sadržaja, udruženi mediji iz pet lokalnih zajednica će doprinijeti povećanju kritičkog razmišljanja stanovništva ali na neki način, dešavanja sa granica, približiti svim stanovnicima Bosne i Hercegovine.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).


(Vijesti.ba)

 

 

Izdvajamo