25°C
Mostar 31°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

14.06.2021 / 09:38 Regija - Vladimir Bilčik

Vojna vježba Srbije sa Rusijom i Bjelorusijom prepreka eurointegracijama

Vojna vježba Srbije sa Rusijom i Bjelorusijom prepreka eurointegracijama
Foto: vijesti.ba

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocijenio je da zajednička vojna vježba sa Bjelorusijom i Rusijom ne pomaže napretku Srbije u eurointegracijama.

Bilčik je podsjetio 13. juna u objavi na svom Twitter nalogu da srpska diplomatija traži podršku Evropske unije (EU) pred Međuvladinu konferenciju Srbija – EU, koja će se održati 22. juna u Luksemburgu.

“Evropska perspektiva je takođe i o jasnim izborima spoljne politike, posebno u današnjoj geopolitici”, poručio je Bilčik.

Srbija učestvuje na trilateralnoj vježbi “Slovensko bratstvo 2021” sa Rusijom i Bjelorusijom od 8. do 19. juna u bazi Novorosijske gardijske vazdušno-desantne planinske jedinice na teritoriji Krasnodara, na jugozapadu evropskog dijela Rusije.

Na sajtu Ministarstva odbrane Srbije navodi se da je „Slovensko bratstvo 2021“ taktička vježba specijalnih jedinica sa bojevim gađanjem, tokom koje će se uvježbavati realizacija kompleksnih borbenih protivterorističkih zadataka u uslovima izvođenja informacionih dejstava.

Srbija je 2020. godine otkazala učešće na ovim rusko-bjelorusko-srpskim vježbama jer su se održavale u Bjelorusiji u trenutku kada je tu zemlju potresala politička kriza nakon predsjedničkih izbora.

Srbija se nedavno pridružila Deklaraciji EU o osudi preusmjeravanja Ryanairovog aviona u Minsk i hapšenja novinara Romana Protaševiča.

Međutim, zvaničnici Srbije i Belorusije održavaju dobre odnose, a u Srbiju su u aprilu stigla i četiri aviona MiG-29 iz Belorusije, koji su isporučeni na osnovu ugovora o vojnotehničkoj saradnji.

Na vojnom aerodromu u Batajnici kod Beograda je 9. juna održana svečanost povodom prijema aviona, na kojoj su prisustvovali zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije Petar Cvetković, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, prvi zamjenik predsjednika Državnog vojno-industrijskog komiteta Bjelorusije general-major Igor Mihajlovič Demidenko i ambasador Belorusije u Beogradu Valerij Briljov.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo