0°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

13.06.2021 / 20:43 BiH - Sarajevo

Centar za historijska istraživanja Filozofskog fakulteta predstavljen na History Festu

Centar za historijska istraživanja Filozofskog fakulteta predstavljen na History Festu
Foto: Intelektualno.com

U petak 11. juna u sklopu ovogodišnjeg History Festa u Sarajevu, održana je promocija izdanja Centra za historijska istraživanja (CeHIS), koji djeluje u sklopu Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

O sadržaju časopisa i drugih izdanja na promociji su govorili profesori Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, dr. Amila Kasumović i dr. Amir Duranović, u svojstvu voditelja Centra.

CeHIS predstavlja posebnu podorganizacionu jedinicu unutar fakultetske organizacijske strukture čiji su članovi nastavnici i saradnici Odsjeka za historiju. U sklopu izdavačke djelatnosti CeHIS-a redovno se objavljuje časopis Radovi Filozofskog fakulteta (Historija, Historija umjetnosti, Arheologija) o čemu je podrobnije govorila profesorica Kasumović. „Radovi Filozofskog fakulteta (Historija, Historija umjtetnosti, Arheologija) izlaze od 2010. godine. Časopis ima međunarodnu redakciju i prati principe dvostruke anonimne recenzije, pri čemu valja naglasiti da recenzenti nisu samo iz Bosne i Hercegovine, nego, ovisno od teme određenog rada, i iz regije i šire. Objavljuju se izvorni i pregledni znanstveni, te stručni radovi u rubrici Članci i rasprave. Također, objavljuju se i prikazi te se po potrebi formiraju i druge rubrike. Časopis pokriva sva vremenska razdoblja iz prošlosti Bosne i Hercegovine. Specifikum časopisa je u tome što je jedini časopis koji objedinjuje radove iz tri srodne znanstvene discipline“, naglasila je profesorica Kasumović. Radovi su svojevrsni sljednik Godišnjaka Društva istoričara Bosne i Hercegovine u kome su izlazili najrecentniji i najkvalitetniji radovi, nekada Katedre za istoriju, a sada Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta. Časopis je počeo izlaziti 2010. godine, a svoju punu reafirmaciju doživljava od 2018. godine.

Voditelj Centra za historijska istraživanja, profesor Duranović, svoje izlaganje posvetio je knjigama Dvije Bosne: britanske putopisne i konzularne slike Bosne i Hercegovine, njenog stanovništva i međusobnih odnosa profesora Edina Radušića, te knjige Zatočene: Žene u zatvorskom sustavu Bosne i Hercegovine 1878-1914. profesorice Amile Kasumović. Govoreći o ovogodišnjim izdavačkim aktivnostima, profesor Duranović je najavio i skori izlazak monografije o bosanskoj dinastiji Kotromanić. Posebna pažnja posvećena je dvojezičnom turističkom vodiču Sve što trebate znati o najstarijoj baštini Sarajeva, koji je rezultat rada na projektu u kojem su učestvovali nastavnici i saradnici Odsjeka za historiju i Katedre za arheologiju.

Na kraju promocije naglašena je cjelokupna djelatnost Centra, a koja podrazumijeva i realizaciju naučno-istraživačkih projekata, javnih tribina, predavanja, promocija knjiga i drugih sadržaja s ciljem afirmacije kritičkog pogleda na prošlost. U tom smislu je i predstavljanje Centra na History Festu jedna od aktivnosti kojom se dodatno afirmira historijska nauka u Bosni i Hercegovini.

(Intelektualno.com)

Izdvajamo