20°C
Mostar 21°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

13.06.2021 / 14:19 BiH - Sarajevo

Veliki broj građana odazvao se akciji darivanja krvi u Vijećnici

Veliki broj građana odazvao se akciji darivanja krvi u Vijećnici
Foto: FENA
Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH i Crveni križ Federacije BiH danas su uz podršku gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić Londrc organizirali akciju dobrovoljnog darivanja krvi u sarajevskoj Vijećnici, kojoj se odazvao veliki broj građana.

- Pozivam naše sugrađane da danas do 17 sati daju ono najvažnije - krv za spašavanje ljudskih života. U Vijećnici imamo građane širom Bosne i Hercegovine koji su došli u Sarajevo kako bi darovali krv. Upravo gledam u djevojku iz Orašja koja je jutros autobusom došla da bi dala krv. Zar to ne pokazuje koliko smo dobri i veliki ljudi - izjavila je gradonačelnica Sarajeva.

Akciju je svojim prisustvom podržao i specijalni predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler koji je naglasio da se akcija darivanja krvi nastavlja i sutra u drugim gradovima BiH.

- Izuzetno je važno što ovih dana pokazujemo solidarnost posebno u posljednjih godinu dana kada je svijet zahvatila pandemija. U tom smislu važno je da damo podršku i pomognemo. Zahvaljujem se svima koji su danas darovali krv - kazao je Sattler.

Generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić podsjetio je da struktura Crvenog križa FBiH na godišnjem nivou organizira više od 450 akcija dobrovoljnog darivanja krvi u cijeloj Federaciji. Tom prilikom se, kaže, prikupi oko 20.000 doza krvi za građane u BiH.

- Ovogodišnji slogan Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi glasi „Darujmo krv- održavajmo svijet u životu“. To je veoma značajno jer bez krvi nema života. Apeliramo da danas i sutra građani budu davaoci krvi kako bi imali sigurne rezerve krvi za naš zdravstveni sistem - dodao je Hodžić.

Direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Aida Đozo poručila je da ni korona nije mogla zaustaviti ljude da daruju krv.  

- Korona nije prekinula život i potrebu za krvnim pripravcima. Zahvalni smo našim davaocima krvi što su ostali na visini svoje obaveze i zadataka. Ponosni smo da smo sačuvali davalaštvo krvi. Vjerujete potreba za krvi traje 365 dana u godini. Mi proslavaljamo samo ovaj jedan dan. Međutim, naši sugrađani daruju krv 365 dana u godini - istakla je Đozo.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo