7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

11.06.2021 / 17:06 BiH - Nabavka vakcina

Osvrt: Lažu svi, samo Forto govori istinu!?

Osvrt: Lažu svi, samo Forto govori istinu!?
Foto: Arhiv

Laže premijer Federacije BiH. Laže kompletna Vlada Federacije BiH. Laže Zavod za zdravstvo Federacije BiH i svi njegovi stručnjaci.

I uz to su zlonamjerni prema građanima. S druge strane istinu isključivo govori premijer Kantona Sarajevo, kao i njegova – Naša stranka i njihov koalicioni partner u Kantonu Sarajevo Narod i Pravda.

I oni se toliko bore za interese građana da svaki dan “raskrinkavaju“ Vladu Federacije i njene institucije bombardirajući javnost informacijama koje mogu izazvati samo paniku među građanima.

Ovo bi u najkraćem bio presjek ovoga čemu svjedočimo zadnjih nekoliko dana kroz salvu saopćenja političkih partija koje čine vlast u Kantonu Sarajevo. I sad znamo i zašto u Sarajevu nemaju vremena da se bave “benignim“ lokalnim stvarima kao što je odvoz smeća, odnosno čistoća u Sarajevu (osim kad treba imenovati rukovodioce javnih preduzeća zaduženih za to), koje nikad nije gore izgledalo ili jezz festivalom. Ili, zašto nisu imali vremena da pripreme tzv. hladni lanac neophodan za skladištenje ruskih vakcina koje su, po riječima stručnjaka najzahtjevnije za čuvanje, a što je obaveza kantona. S druge strane, u poplavi napada na Vladu Federacije i njene institucije, očito je nekima nevažno to što su Ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH, zajedno sa UNICEF-om obezbjedili skladištenje za Pfizer (preko 500.000). Kao što je nevažno da će od ove, svake naredne sedmice stizati oko 11.000 vakcina u Federaciju.

Što se tiče ugovora oko nabavki vakcina Sputnik V koji su Vlada Federacije i Vlada KS trebale zajedno realizirati, iz Zavoda za javno zdravstvo su nam rekli da nije tačno da Vlada FbiH opstruira taj ugovor, nego je, upravo na njihovu preporuku, taj proces zaustavljen kako bi bila precizirana dinamika dostave Sputnika V i da vakcine neće ugroziti zdravlje građana, odnosno da u isporukama moraju biti i prva i druga doza (vakcinacija i revakcinacija) i da se mora znati kad i koliko vakcina dolazi, odnosno rokovi isporuke. Iz Zavoda su naglasili i ovo: “Čim te strukovne dileme budu otklonjene, ugovor će biti potpisan“.

Iako u zadnjim javnim istupima i premijera i Naše stranke i NiP-a čitamo brojne kritike, nismo još vidjeli da u svojim optužbama protiv Vlada, Zavoda i premijera Federacije, nude odgovor i na jednu od preporula koje su im iz Zavoda poslali još prije nekoliko dana, i nakon čega je i krenula cijela sapunica oko nabavke vakcina.

Niko nije ponudio odgovor, kad dolazi druga doza, a premijer Forto je nemušto objasnio kako ne može ispuniti preporuke Vlade Federacije jer to odbija ruska strana zbog čega ćemo “izgubiti ugovor“. Je li bitno ugovor dobiti po bilo koju cijenu, pa i cijenu zdravlja i sigurnosti građana, na šta upozoravaju iz Zavoda? I mora li javnost biti preplavljena svim vim informacijama, ili se sve to moglo i trebalo rješavati unutar institucija, na šta je jučer i pozvao premijer Novalić. Valjda bi bar u ovom trenutku interes, zdravlje i sigurnost građana trebali biti na prvom mjestu i Vlade KS i Vlade Federacije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo