4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

11.06.2021 / 16:39 BiH - Uz podršku grada

Obnavlja se spomenik na Uborku kod Mostara

Obnavlja se spomenik na Uborku kod Mostara

Spomenik ubijenim civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na Uborku kod Mostara obnavlja se uoči obilježavanja 29. godišnjice za do sada ne presuđene ratne zločine koje su počinile srpske vojne i paravojne formacije prethodno pomognute JNA.

Predsjednik Udruženja porodica stradalih na Uborku i Sutini Adnin Hasić kaže da je spomen obilježje bilo oštećeno uslijed slijeganja terena došlo je do pucanja betonske podloge i ulegnuća spomenika

"Spomenik se obnovlja uz podršku Grada Mostara i radovi se privode kraju, tako da bi do nedjelje 13. juna kad obilježavamo godišnjicu sve trebalo biti u potpunosti završeno", kazao je Hasić.

Podsjeća da su zločini na Uborku i Sutini prvi i najveći zločini nad civilima u Mostaru i Hercegovini koje su počinile srpske vojne i paravojne formacije čiji je komandant u utorak u Hagu osuđen za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine zajedno sa Karadžićem i preostalim političkim i vojnim vrhom RS.

"Uborak i Sutina su prve otkrivene i ekshumirane masovne grobnice u Bosni i Hercegovini, a 29 godina čekamo da Tužilaštvo podigne optužnice i izvede pred sud osumnjičene koji se svi nalaze na A listi Tužilaštva BiH.

U znak sjećanja na prve i najveće ratne zločine u Hercegovini u organizaciji Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostar i Udruženje porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. godine u nedjelju, 13. juna obilježiti će se 29. godišnjica od još neosuđenog zločina za ubistva 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa šireg područja grada Mostara.

Uz polaganje cvijeća počast žrtvama odat će se u 11 sati na spomen obilježju Uborak, te u 11:30 sati na spomen obilježje Sutina, dok će se u 12 sati cvijeće položiti na spomen ploču u Zaliku, mjestu gdje su građani bili zarobljeni u skloništu i odakle su muškarci odvedeni i pobijeni na Sutini i Uborku.

Udruženje građana civilnih žrtava rata Mostar i Udruženje porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. godine će u narednom periodu pokrenuti inicijativu da Gradsko vijeće grada Mostara i Skupština HNK proglase 13. juni Danom civilnih žrtava Grada Mostara i HNK.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo