23°C
Mostar 24°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 27°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

11.06.2021 / 12:55 BiH - Na lokalitetu Dobro Polje

Kod Kalinovika pronađeni nekompletni posmrtni ostaci devet žrtava

Kod Kalinovika pronađeni nekompletni posmrtni ostaci devet žrtava
Foto: Institut za nestale osobe BiH

Nekompletni posmrtni ostaci još dvije osobe ekshumirani su danas, do prijepodnevnih sati, iz masovne grobnice koja je prošlog ponedjeljka otkrivena na lokalitetu Dobro Polje kod Kalinovika. Tako su od početka ekshumacije do danas u ovoj grobnici pronađeni posmrtni ostaci ukupno devet osoba.

Kako je saopćeno iz Instituta za nestale osobe BiH, ekshumacija na ovom lokalitetu traje već dvije sedmice, a s obzirom na činjenicu da se radi o veoma strmom i nepristupačnom terenu koji se prekopava ručno, ta će se ekshumacija nastaviti i u narednim danima.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, pretpostavlja se da pronađeni skeletni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su likvidirane u ljeto 1995. godine te bačene niz strmu padinu kanjona rijeke Bistrice.

Neke od žrtava koje su pronađene bile su vezane žicom, a na skeletnim ostacima su uočena i oštećenja nastala djelovanjem vatrenog oružja. Uz posmrtne ostatke pronađeno je i nešto odjeće te neki lični predmeti.

Posmrtni ostaci koji su pronađeni prebačeni su u JKP Gradska groblja Visoko radi dalje kriminalističko – tehničke i sudsko – medicinske obrade te izuzimanja koštanih uzoraka radi utvrđivanja identiteta putem DNK metode.

U procesu ekshumacije kojom rukovodi Tužilaštvo BiH, sudjeluju istražitelj Instituta za nestale osobe – INO BiH, predstavnici Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP) u BiH, ljekar patolog, potrebni radnici i mehanizacija, pripadnici SIPA i uposlenici MUP-a RS koji su osiguravaju lokaciju ekshumacije.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo