16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

11.06.2021 / 12:22 BiH - Sastanak u Sarajevu

Novalić razgovarao sa ambasadorom Mađarske

Novalić razgovarao sa ambasadorom Mađarske

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, ambasadora Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztiana Posu.

Među temama razgovora bile su mjere koje Mađarska i Federacija BiH poduzimaju u zaštiti svojih građana od posljedica pandemije koronavirusa, pri čemu je naglašeno da to nije i ne smije biti političko, već jedino pitanje očuvanja ljudskih života. Ambasador je istakao da je Mađarska lider u Evropskoj uniji u vakcinaciji građana protiv COVID-19.

Jedna od metoda kojom su se mađarski stručnjaci suprotstavili pandemiji je i to što su, na osnovu analize uzoraka otpadnih voda, mogli nedjeljama ranije predvidjeti u kojem bi dijelu zemlje moglo doći do porasta broja novozaraženih te su, na taj način, mogli pravovremeno djelovati.

Premijer Novalić upoznao je sagovornika s poduzetim mjerama Vlade FBiH na zaustavljanju posljedica pandemije po ekonomiju, te planovima za ovu godinu.

Ambasador je premijera upoznao i s nekim od pokazatelja privrednog rasta Mađarske. Između ostalog, riječ je o zemlji u kojoj su, unatoč pandemiji, u 2020. godini značajno povećana inozemna ulaganja.

Današnji razgovor ocijenjen je izuzetno korisnim, a uz zahvalnost na prijemu ambasador Posa je pozvao premijera Novalića da posjeti Ambasadu Mađarske u BiH.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo