6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

10.06.2021 / 21:51 Svijet - Britanski premijer

Johnson o Bidenu na samitu G7: On je dašak svježeg zraka

Johnson o Bidenu na samitu G7: On je dašak svježeg zraka
Foto: EPA

Britanski premijer Boris Johnson pohvalio je u četvrtak američkog predsjednika Joea Bidena kao "veliki dašak svježeg zraka" jer želi surađivati s Londonom na raznim područjima - od klimatskih promjena, preko covida-19, do sigurnosti.

"To je veliki dašak svježeg zraka", kazao je Johnson o razgovorima s Bidenom uoči samita G7 u Carbis Bayu, ljetovalištu na jugozapadu Engleske.

Na prvom sastanku uživo Biden i Johnson istaknuli su u četvrtak, prije svega, povijesni savez svojih dviju zemalja, ostavljajući po strani razlike oko Sjeverne Irske vezane za napetosti nakon Brexita.

"To je novo, interesantno je i jako marljivo zajedno radimo. Razgovarali smo oko sat i dvadeset minuta. To je bila duga, duga, dobra sesija. Pokrili smo ogroman raspon tema", poručio je Johnson.

Biden želi iskoristiti europsku turneju, koja počinje samitom G7 od petka do nedjelje, kako bi obnovio multilateralnu vjerodostojnost, nakon mandata predsjednika Donalda Trumpa, koji je odbacio neke američke saveznike u Europi i Aziji.

Bidena turneja vodi i u Bruxelles na samit NATO-a i EU, a potom u Ženevu na susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Potvrdili smo naš posebni odnos, ne kažem to olako, posebni odnos naših naroda", rekao je američki predsjednik novinarima.

Johnson je umanjio značaj neslaganja s Washingtonom oko utjecaja brexita na mir u Sjevernoj Irskoj, rekavši da su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija imale "potpunu harmoniju" u pronalaženju rješenja za podržavanje mirovnog sporazuma iz 1998. godine.

"Postoji potpuna harmonija oko potrebe da nastavimo dalje, nađemo rješenja i osiguramo pridržavanje belfastskog Sporazuma na Veliki petak", kazao je Johnson.

"I mislim da je zanimljivo da je Sjeverna Irska fantastično mjesto i ima nevjerojatan potencijal. To je sjajan, sjajan dio Velike Britanije", kazao je.

Upitan je li Biden izrazio vrlo jasno svoju zabrinutost oko situacije u Sjevernoj Irskoj, odgovorio je da nije.

"Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, kao i Europska unija imaju jednu stvar koju apsolutno svi želimo učiniti", rekao je Johnson.

"To je podržavanje Sporazuma na Veliki petak i osiguravanje održavanja ravnoteže mirovnog procesa. To je apsolutno zajedničko stajalište", istaknuo je, dodavši da je "optimističan".

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan poručio je kako je Bidenov stav da je Sporazum na Veliki petak "temelj miroljubive koegzistencije u Sjevernoj Irskoj".

"Svaki potez koji bi ugrozio ili potkopao sporazum ne bi bio dobro primljen u Sjedinjenim Državama", rekao je Sullivan, ali nije želio reći da Johnsonovi potezi ugrožavaju mir.

Premda je Britanija formalno napustila EU 2020. godine, dvije strane još se prepiru oko sporazuma o brexitu, nakon što je London jednostrano odgodio primjenu klauzula vezanih uz Sjevernu Irsku.

Sporazumom o brexitu uspostavljena je carinska unija između Sjeverne Irske i Ujedinjenog Kraljevstva, zbog čega su nezadovoljstvo iskazali sjevernoirski unionisti.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo