14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

10.06.2021 / 20:00 BiH - History Fest

Kamberović: Historiografija ne treba služiti mobilizacijama za rat

Kamberović: Historiografija ne treba služiti mobilizacijama za rat
Foto: FENA

Osnovna tema ovogodišnjeg, petog po redu History Festa, koji se održava u Sarajevu od 8. do 12. juna u organizaciji Udruženja za modernu historiju, je “Pregovori, sporazumi i/ili rat: Dileme u jugoistočnoj Evropi 1941. i 1991. godine. Ideologije, konteksti, posljedice”.

Predsjednik Udruženja za modernu historiju profesor Husnija Kamberović u razgovoru za Fenu je rekao da je History Fest posvećen raspravama o 1941. i 1991. godini kako bi se napravile nekakve komparacije između događanja koja su prethodila Drugom svjetskom ratu i ratovima na prostoru bivše Jugoslavije 1991. godine.

- Ideja je bila da probamo napraviti nekakve komparacije između događanja koja su prethodila Drugom svjetskom ratu i ratovima na prostoru Jugoslavije 1991. kako bismo razumjeli zbog čega antiratni pokreti, koji su bili prilično jaki i pred 1941. i pred 1991. godinu, nisu uspjeli – kazao je Kamberović.

On je podvukao da je cilj razumjeti u čemu se griješilo kako se eventualno slične greške ne bi ponavljale u budućnosti.

Čitav History fest je podijeljen u nekoliko panela, rasprava, konferencija, promocija knjiga i predavanja.

Kamberović je izdvojio panel posvećen evropskim vrijednostima i Bosni i Hercegovini te panel Društvo i historiografija u jugoistočnoj Evropi − Od zajedničke prošlosti do podijeljene historije.

- Ideja je da kroz razgovor o tome kako smo mi na prostoru bivše Jugoslavije od zajedničke prošlosti došli do podijeljene budućnosti do podijeljene historije i da vidimo da li možemo imati neku zajedničku evropsku budućnost -rekao je Kamberović.

Govoreći o izazovima sa kojima se danas susreće historiografija profesor Kamberović je kazao da je najveći izazov  pitanje šta zapravo historiografija treba biti.

-Znamo da je historiografija devedesetih godina igrala nečasnu ulogu na prostoru bivše Jugoslavije, da je faktički pripremala ratove. Danas mislimo da je izazov kako pronaći neke konceptualne alternative da historiografija više ne služi politici. Da ne služi mobilizacijama za rat, nego mobilizacijama za mir - istakao je u razgovoru za Fenu profesor Husnija Kemberović.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo