12°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

10.06.2021 / 16:57 Regija - Malenica o Mamiću

Na Ministarstvu pravde BiH je da odluči o konkretnom zahtjevu

Na Ministarstvu pravde BiH je da odluči o konkretnom zahtjevu
Ivan Malenica / Vijesti.ba
Hrvatski ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ocijenio je u četvrtak da mu je teško odgovoriti na pitanje kolike su šanse da Zdravko Mamić iz Bosne i Hercegovine bude izručen Hrvatskoj.

''Sporazum predviđa da se osoba osumnjičena za korupciju treba izručiti. Na Ministarstvu pravde BiH je da odluči o svakom konkretnom zahtjevu'', kazao je hrvatski ministar, javlja Hina.

Izrazio je nadu da će se postupak realizirati u što kraćem roku.

Pojašnjavajući postupak izručenja, Malenica je rekao da se postupak ostvaruje onda kada DORH od Ministarstva pravosuđa i uprave RH zatraži da u komunikaciji s ministrom pravde BiH zatraži izručenje.

''Čim DORH od nas to zatraži, mi ćemo pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i zatražiti izručenje od Ministarstva pravde BiH'', naglasio je Malenica nakon sjednice Vlade RH.

Govoreći o rokovima, Malenica je pojasnio da postoje procedure i faze postupka kada se može tražiti izručenje.

''Ovo je faza postupka kada je podignuta optužnica i kada se može zatražiti izručenje'', dodao je.

Upitan treba li hrvatsko pravosuđe pustiti Mamića nakon ispitivanja ili ga može privesti zato što je bjegunac, Malenica je odgovorio da je Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći jasan.

''Mamića se može izručiti samo za ono kazneno djelo za koje se traži izručenje. Sporazum je tako koncipiran da se radi o kaznenim djelima korupcije iz koje se jasno vidi da bi Mamić trebao biti izručen na temelju sporazuma'', precizirao je Malenica.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo