8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

09.06.2021 / 13:50 Politika - Ivana Korajlić

TI: Zloupotrebe javnih resursa u izbornom procesu

TI: Zloupotrebe javnih resursa u izbornom procesu
Ivana Korajlić / FENA
Izvršna direktorica Transparency Internationala Bosne i Hercegovine Ivana Korajlić obratila se danas članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH kada je ukazala na manjkavosti tog zakonodavstva koje je ta organizacija uočila.

Kako je pojasnila, jedan od problema je pitanje zloupotrebe javnih resursa u izbornom procesu što se događa već godinama, a preporuke međunarodnih organizacija također su ukazivale na to pitanje.

- Sada ne postoji niti jedna odredba niti u jednom od zakona koja regulira to pitanje i koja bi spriječila bilo koga ko upravlja bilo kojom institucijom, javnim preduzećem ili ustanovom da koristi resurse tih organizacija za svrhu izborne promocije - dodala je Korajlić.

Zbog toga je Transparency International BiH kao fokus svojih prijedloga Interresornoj radnoj grupi istaknuo to pitanje i pozvao da se uvedu obaveze institucijama te ograničenja kada je u pitanju potrošnja kao i zabrana korištenja javne funkcije u predizborne svrhe.

Problem, ističe Korajlić, nije samo u korištenju automobila nego je tu i problem javnih nabavki, dodjela podsticaja te namicanje glasova kroz zapošljavanje u javnom sektoru i sve to potrebno je sistemski regulirati.

Ostali prijedlozi Transparency Internationala odnosili su se i na sprečavanje obavljanja višestrukih funkcija koji su u isto vrijeme u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, jačanje nezavisnosti biračkih odbora i općinskih izbornih komisija te finansiranje izborne kampanje.

- No, bojim se da će se cijeli proces svesti na političke obračune u smislu uspostavljanja kontrole nad određenim institucijama prije nego na suštinske izmjene koje bi trebale unaprijediti izborni proces - zaključila je izvršna direktorica Transparency Internationala Bosne i Hercegovine Ivana Korajlić.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo