17°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

09.06.2021 / 09:45 Politika - Američki državni sekretar

Blinken se oglasio o proširenju kriterija za sankcije na Balkanu

Blinken se oglasio o proširenju kriterija za sankcije na Balkanu
Foto: Agencije

SAD su riješene da osiguraju stabilnost i bezbjednost Zapadnog Balkana, što bi omogućilo državama u regionu da ispune svoj potencijal kao slobodne i prosperitetne demokratije.

Poručio je ovo u saopštenju američki državni sekretar Antony Blinken, nakon što je predsjednik SAD-a Joe Biden potpisao uredbu kojom se proširuje opseg vanrednih mjera u vezi sa regionom Zapadnog Balkana, proglašenih odlukom iz 2001.

- Korupcija nanosi direktnu štetu spoljnoj politici, nacionalnoj bezbjednosti i ekonomskom zdravlju SAD-a i naših saveznika i partnera. Zato smo riješeni da promovišemo odgovornost i borimo se protiv nekažnjivosti onih koji su umiješani u značajnu korupciju na Zapadnom Balkanu i širom svijeta.

Naša posvećenost promovisanju demokratije, transparentnosti i odgovornosti širom Zapadnog Balkana je čvrsta i u skladu sa standardima koje države u regionu moraju da ispune da bi postigle svoj cilj da napreduju na evropskom putu - poručio je Blinken.

Podsjetimo, Biden je uredbom između ostalog naložio da se sankconiše bilo koja osoba za koju Sekretarijat za finansije, u konsultaciji sa State Departmentom, utvrdi da je "odgovorna ili da je saučesnik, direktno ili indirektno angažovana u akcijama ili politici koje prijete miru, bezbjednosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kog područja ili države na Zapadnom Balkanu i podrivaju demokratske procese i institucije u regionu".

Kaznenim mjerama bi bile obuhvaćene i osobe koje su odgovorne za "ozbiljno kršenje ljudskih prava i koje su umiješane u korupciju u regionu, uključujući pronevjeru javnih sredstava, otuđenje privatne imovine za ličnu korist ili u političke svrhe i mito".

Prema novoj uredbi, to obuhvata i Prespanski sporazum iz 2018. godine i Međunarodni mehanizam za krivične sudove, koji je nasljednik Haškog tribunala.

Osobama, sankcionisanim po Bidenovoj uredbi, bit će blokirana sva imovina u SAD-u, dok će američkim državljanima biti zabranjeno da obavljaju transakcije sa njima.

Također će im biti "zabranjeno da ulaze u SAD ili dobiju američku vizu", navodi se u saopštenju Bijele kuće, prenosi Glas Amerike (VOA).

Dodaje se da će Sekretarijat za finansije, u saradnji sa State Departmentom, nastaviti da ažurira listu pojedinaca koji podliježu sankcijama prema uredbi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo