16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

08.06.2021 / 23:48 Politika - Bijela kuća objavila

Biden donio odluku: Sankcije i za kršenje i ometanje odluka visokog predstavnika

Biden donio odluku: Sankcije i za kršenje i ometanje odluka visokog predstavnika
Foto: Vijesti.ba
Američki predsjednik Joe Biden donio je izvršnu naredbu o blokiranju imovine i zabrane ulaska u SAD osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu.

Ovom uredbom Biden je proširio opseg izvršne naredbe donesene 26. juna 2001., kojom je, podsjetimo, blokirana imovina osobama koje su tada prijetile međunarodnim stabilizacijskim naporima na Zapadnom Balkanu.

U novoj naredbi, objavljenoj na oficijelnoj web stranici Bijele kuće, zasad nije navedeno nijedno konkretno ime osoba na koje bi se sankcije mogle odnositi.

Svim osobama koje se nađu na "crnoj listi", kako je navedeno, bit će blokirana sva imovina koju imaju na području SAD-a, a bit će im zabranjen i ulazak u zemlju.

Kako je navedeno, sankcije će biti nametnute svim osobama koje su odgovorne ili su direktno ili indirektno uključene u akcije i politike koje ugrožavaju mir, sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet bilo kojeg područja ili države Zapadnog Balkana.

Također, sankcije će biti nametnute i onima koji su odgovorni ili direktno ili indirektno uključeni u korupciju povezanu sa Zapadnim Balkanom, kao što je pronevjera javne imovine, izvlačenje privatne imovine u ličnu korist, te u političke svrhe ili podmićivanje.

- Sankcije se također odnose na osobe koje su odgovorne, ili su saučesnici, ili direktno ili indirektno učestvuju u kršenju ili radnji koja ometa ili prijeti implementaciju bilo kojeg sporazuma o regionalnoj sigurnosti, miru, saradnji ili uzajamnom priznavanju ili okviru ili mehanizmu odgovornosti vezano za Zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018, Ohridski okvirni sporazum iz 2001., Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a broj 1244, Daytonski sporazum, ili zaključke sa mirovne konferencije održane u Londonu u decembru 1995. godine, uključujući odluke ili zaključke visokog predstavnika, Vijeća za provedbu mira ili njegovog Upravnog odbora, ili Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ili, Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, navodi se.

Na "crnoj listi", također piše u naredbi, naći će se i oni koji budu materijalno pomagali, sponzorisali ili pružali finansijsku pomoć onima koji budu pogođeni američkim sankcijama.

Kao razlog donošenja nove naredbe navodi se potkopavanje poslijeratnih sporazuma i institucija nakon raspada SFRJ, te široko rasprostranjena korupcija u vladama i institucijama na području Zapadnog Balkana.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo