6°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 3°C

08.06.2021 / 23:10 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić pred UN-om ni riječi o zločincu Mladiću

Vučić pred UN-om ni riječi o zločincu Mladiću
Aleksandar Vučić / Vijesti.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, sazvanoj nakon što je Ratku Mladiću izrečena doživotna kazna zatvora.

Na početku svog obraćanja, Vučić je rekao da će prvo govoriti o odnosima Srbije prema Mehanizmu, a potom o radu tog tijela.

- Republika Srbija je više puta pokretala pitanje služenja kazni u Srbiji, ali se to nije desilo još uvijek. Prirodno je da Srbija želi da njeni državljani služe kaznu u Srbiji - kaže Vučić.

Ističe da postoji poseban problem na teritoriji Kosova i Metohije, "gdje sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili".

- Ta teritorija je pod privremenim mandatom UN-a. Predsjednik Mehanizma je podnio izvještaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Petar Jojić i Vjerica Radeta - kazao je Vučić.

Navodi i da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa Mehanizmom, te da je Visoki sud u Beogradu donio odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom.

- Podsjećam vas da je Srbija Tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i također smo dali veliki broj svjedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji.

- Na kraju želim da vas sve podsjetim da je Francuska na zahtjev za izručenje Hartmanove zbog nepoštovanja suda odbila da je izruči, zato što to zakon ne dozvoljava. Vašim zahtjevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji - ustvrdio je predsjednik Srbije.

Podsjeća da je Srbija "jedina zemlja koja je osudila sve zločine, uključujući i onaj u Srebrenici, dok nijedna zemlja koja je bila uključena u rat to nije uradila".

- Nije suđeno pripadnicima drugih naroda, i to uprkos međunarodnim pravnim normama. Pokušat ću plastično da vam pokažem kako je krojena međunarodna pravda. Srbi su osuđeni na ukupno 1.138 godina zatvora, na osam doživotnih kazni.

U isto vrijeme Haški sud nije osudio nijednog Hrvata za zločine. Tužioci su namjerno odabrali Gotovinu, Orića i Haradinaja, i po istom obrascu su osuđeni, izuzev Ramuša Haradinaja. Svi su osuđeni, ali su drugostepeno misterioznim odlukama oslobođeni. Svi svjedoci protiv Haradinaja su se ili ubili ili su ubijeni - poručuje Vučić.

Istakao je da će Srbi pokazati odgovornost i da će se boriti za mir i stabilnost u regionu. Pozvao je Mehanizam da poštuje Srbiju i međunarodno pravo, a ne da je kriminalizuje.

- Okrenuti smo budućnosti a ne prošlosti, uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala. I imam jednu poruku za sve Srbe i Srbe u cijelom regionu: "Glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni nizašta, na nama je da radimo još marljivije i otvaramo fabrike" - zaključio je Vučić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo