°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

05.06.2021 / 20:00 Regija - Nekadašnji tužilac

Vukčević: Očekujem doživotnu kaznu zatvora za Mladića

Vukčević: Očekujem doživotnu kaznu zatvora za Mladića
Foto: Arhiv

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jučer da će se srpski narod u utorak, 8. juna, suočiti s teškom situacijom jer će biti izrečena pravosnažna presuda Ratku Mladiću, ali i održana sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o saradnji sa sudom u Hagu.

Vučić je podsjetio da je izricanje presude nekadašnjem komandantu Vojske RS Ratku Mladiću zakazano za 15 sati, da će u 21 sat po centralnoevropskom vremenu biti sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će biti predstavljen izvještaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, navodeći pred novinarima da sami zaključe da li je to slučajno.

Naveo je kako očekuje kritiku rukovodstva Srbije zbog toga što u Hag nisu izručili funkcionere Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu, koji se terete da su ucjenjivali i prijetili svjedocima u procesu koji je vođen protiv njihovog političkog vođe Vojislava Šešelja.

Podsjetimo, Haški tribunal je Mladića 22. novembra 2017. prvostepenom presudom osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona muslimana i Hrvata, terorisanja građana Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja za taoce pripadnika UNPROFOR-a, ali ga je oslobodilo krivice za genocid u još šest bh. opština.

Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika Srbije da srpski narod u utorak očekuje teška situacija, nekadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže za "Danas" da "on nije Vučić", navodeći da "Vučić zna sve".

Na pitanje kakva će, prema njegovom mišljenju, biti pravosnažna presuda Mladiću, Vukčević odgovara da očekuje da mu bude potvrđena prvostepena presuda, odnosno doživotna kazna zatvora, kao i da smatra da neće biti osuđen za genocid u drugim bh. opštinama.

- Srbija nije dovedena u vezu s događajima u Srebrenici, osim da nije dovoljno uradila da to spriječi - govori Vukčević.

Što se tiče Jojića i Radete, prvi tužilac za ratne zločine Srbije ističe da Vijeće sigurnosti UN-a ima princip "zavrtanja ušiju", jer je Vijeće sigurnosti "sila". Dodaje da o Jojiću ima pozitivno mišljenje i da ne vjeruje da je on na bilo koji način uticao na svjedoke, što ne može da tvrdi za Radetu.

Inače, Vučič je jučer rekao i to da postoji tehnički problem u vezi sa sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a, jer će glavni tužilac i predsjednik Mehanizma Serge Brammertz i Carmel Agius moći da se obrate virtuelno, a da njemu to za sada nije omogućeno, te ako ne bude, kako je naveo, "morat ćemo da nađemo način da stignem do New Yorka jer imam pravo da prisustvujem sjednici uživo".

Vučić je na jučerašnjoj konferenciji kritikovao Mehanizam u Hagu što je srpskim sudovima "dodijelio samo jedan predmet", a Bosni i Hercegovini 13, i to, kako je rekao, "mnogi su ozbiljniji od slučaja Jojića i Radete koji se tiče samo nepoštovanja suda".

- Kakvo je to povjerenje kada sudovima u Srbiji nećete da dozvolite da sude u jednom gotovo beznačajnom predmetu u odnosu na predmete koji optužuju pojedince za izvršena najteža krivična djela protiv pripadnika srpskog naroda, a koji su dati sudovima u BiH - izjavio je Vučić.

 

(Vijesti.ba / Danas)

Izdvajamo