0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

04.06.2021 / 08:15 Košarka - NBA liga

Nurkić solidan, Jokić izbacio Portland iz play-offa

Nurkić solidan, Jokić izbacio Portland iz play-offa
Foto: Vijesti.ba
Završena je NBA sezona za Portland našeg Jusufa Nurkića. Denver Nuggetsi su savladali Trail Blazerse u gostima (115:126) i sa ukupnih 4-2 plasirali se u polufinale Zapadne konferencije.

U jednom trenutku djelovalo je da će domaćin sinoć doći do pobjede i izjednačiti u seriji. Blazersi su vodili 93:79 polovinom treće četvrtine i držali konce utakmice u svojim rukama.

Ali uslijedio je nagli pad u zadnjoj dionici. Nuggetsi su istopili razliku i došli do preokreta, da bi četiri minute prije kraja ostvarili i opipljiviju prednost (108:117) koju su održavali do kraja meča.

Ponovo je izvrstan kod Denvera bio Nikola Jokić (36 poena), strijelce Portlanda je predvodio Damian Lillard (28 poena, 13 asistencija).

Jusuf Nurkić je upisao 13 poena, sedam skokova te po dvije asistencije i blokade. U tri od prethodnih pet utakmica bh. centar je zaradio po šest ličnih grešaka, ovog puta je to izbjegao, ali čak četiri lične je dobio u trećoj četvrtini i zbog toga je veći dio ostatka susreta proveo na klupi.

Nuggetsi će u konferencijskom polufinalu igrati protiv Phoenix Sunsa, koji su eliminisali aktuelne prvake Los Angeles Lakerse.

Gosti su bez većih problema slavili u Staples Centeru sa 100:113, u tome je pomogla činjenica da se Anthony Davis ipak nije do kraja oporavio od povrede te je usljed bolova već u prvoj četvrtini napustio parket i više se nije vraćao u igru.

Tu nije bio kraj nevolja za Lakerse, jer je kasnije zbog povrede morao izaći i Alex Caruso.

Oslabljeni šampion tako je praktično postao lak plijen za raspoložene Sunse, koje je do trijumfa za plasman u narednu rundu predvodio fenomenalni Devin Booker (47 poena, 11 skokova).

Najefikasniji kod domaćina bio je LeBron James (29 poena), ali slaba je to utjeha za superstara koji po prvi put u karijeri nije prošao prvu rundu doigravanja.

Rezultati NBA play-offa:

Portland – Denver 115:126 (2-4)

LA Lakers – Phoenix 100:113 (2-4)


(Vijesti.ba / SCsport)

Izdvajamo