20°C
Mostar 21°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

27.05.2021 / 15:15 Svijet - Francuski predsjednik

Makron priznao odgovornost Francuske u genocidu u Ruandi

Makron priznao odgovornost Francuske u genocidu u Ruandi
Foto: Vijesti.ba

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas u Kigaliju da samo građani Ruande mogu oprostiti Francuskoj njenu ulogu u genocidu u Ruandi 1994. godine.

"Francuska nije slušala one koji su je upozoravali na predstojeći masakr u Ruandi i de facto je stala uz 'genocidni režim'", rekao je Makron u govoru o genocidu u Memorijalnom centru Gisozi u Kigaliju, gdje je sahranjeno više od 250.000 ubijenih pripadnika naroda Tutsi, prenosi agencija Rojters.

Ali Francuska, kako je naveo Makron, "nije bila saučesnik" u genocidu.

"Na ovom putu, samo oni koji su prošli kroz tu noć možda mogu da oproste i da nam daju dar praštanja", rekao je Makron.

Francuskog predsjednika je po dolasku u Kigali, glavni grad Ruande, dočekao predsjednik Ruande Pol Kagame, navodi agencija AP, uz ocjenu da francuski predsjednik ovom posjetom nastoji da popravi odnose s tom centralnoafričkom državom 27 godina nakon genocida.

Makron je rano jutros stigao u Kigali, nakon čega je otišao u predsjedničku palatu da se sretne s Kagameom.

Francuski predshednik je potom obišao spomen-obilježje u Kigali koja je bila svjedok stravičnog pokolja 1994. godine, u kojem je život izgubilo oko 800.000 ljudi, uglavnom pripadnika manjinskog naroda Tutsa i umjerenih Hutua, koji su pokušali da ih zaštite od Hutu ekstremista.

Posjeta je uslijedila nakon objavljivanja izvještaja francuske istražne komisije u martu, u kojem se navodi da je kolonijalni stav "zaslijepio" francuske zvaničnike i da vlada snosi "ozbiljnu odgovornost jer nije predvidjela pokolj.

Međutim, izvještaj je oslobodio Francusku direktnog saučesništva u ubistvu više od 800.000 Tutsa i umjerenih Hutua.

Predsjednik Ruande Pol Kagame, koji je rekao ranije da je Francuska učestvovala u genocidu, izjavio je prošle nedjelje da ovaj izvještaj "mnogo znači" građanima Ruande.

Građani Ruande "možda ne mogu zaboraviti, ali mogu oprostiti" Francuskoj za njenu ulogu, izjavio je Kagame, pripadnik Tutsa i glavna figura na političkoj sceni Ruande otkako je njegova pobunjenička vojska okončala ubistva odreda smrti koji su odani Vladi koju predvode pripadnici naroda Hutu.

Makron, koji je pokušao da distancira Francusku od njene kolonijalne prošlosti, izjavio je u aprilu da će zvanični Pariz otvoriti arhive bivšeg predsjednika Fransoa Miterana o Ruandi, u sklopu nastojanja da se bolje razumije uloga Pariza u toj afričkoj zemlji tokom genocida.

Jelisejska palata je saopštila da će Makron u petak imenovati novog ambasadora u Ruandi, što će biti prvi akreditovani francuski izaslanik od 2015. godine.


(Vijesti.ba / Tanjug)

Izdvajamo