°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

26.05.2021 / 08:06 Politika - Parlament FBIH

Predstavnički dom danas razmatra novi zakon o kontroli i upotrebi duhana

Predstavnički dom danas razmatra novi zakon o kontroli i upotrebi duhana
Foto: FENA

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici trebao bi se izjašnjavati o predloženom zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje...

... kojim se predviđa zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

Svrha ovog zakona je da se bolje reguliše upotreba duhanskih proizvoda.

Poslanici će razmatrati izmjene Zakona o nasljeđivanju, Zakona o registraciji poslovnih subjekata, Zakona o stvarnim pravima, Porodičnog zakona, Zakona o zemljišnim knjigama, kao i izmjene i dopune Zakona o notarima.

Ova zakonska rješenja Vlada Federacije BiH je uputila u proceduru zbog usaglašavanja s presudama Ustavnog suda FBiH, koji je, između ostalog, utvrdio da pojedine odredbe navedenih zakona, kojima je propisana obavezna notarska obrada za određene pravne poslove, nisu u skladu s Ustavom FBiH.

Izmjenama i dopunama Zakona o notarima trebao bi se uvesti postupak potvrđivanja isprava za koje nije obavezna notarska obrada (takozvani postupak solemnizacije).

U to spadaju pravni poslovi o reguliranju imovinskih odnosa između bračnih drugova, kao i onih koje žive u izvanbračnoj životnoj zajednici, poslovi čiji je predmet prijenos ili stjecanje vlasništva ili drugih stvarnih prava na nekretninama, zatim kojima se sačinjavaju osnivačka akta privrednih društava i utvrđuje njihov statut i svaka njegova promjena.

Dakle, navedene pravne poslove u vidu privatne isprave mogu sačinjavati same stranke u postupku, ali s ciljem zaštite pravne sigurnosti neophodno je da ih solemnizira notar po postupku koji je detaljno propisan u predloženim izmjenama i dopunama Zakona o notarima.

Također, poslanici će razmatrati izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH, koje je predložila poslanica Amela Kuskunović i izmjenu i dopunu Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, čiji su predlagači Sanela Klarić i Vibor Handžić.

Na dnevnom redu je i Informacija Vlade Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH, Nacrt Zakona o ustanovama socijalne zaštite Federacije BiH, Izvještaj o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2020. godinu, Izvještaj o izvršenju Budžeta Federacije BiH za 2020. godinu, izvještaji Federalnog ministarstva prometa i komunikacija o realizaciji Strategije prometa Federacije BiH i provedbi Zakona o cestama u Federaciji BiH, te Informacija o vanjskom i unutrašnjem dugu u Federaciji BiH na dan 31.12.2020. godine.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo