24°C
Mostar 28°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

22.05.2021 / 10:10 Techno & Nauka - Zhurong

Vlasti tvrde: Kineski rover prvi put se provozao površinom Marsa

Vlasti tvrde: Kineski rover prvi put se provozao površinom Marsa

Motorizirani kineski rover kojim se upravlja na daljinu prošao je kroz rampu kapsule u subotu te se spustio na površinu Crvenog planeta, čime je Kina postala prva nacija koja je ušla u orbitu, spustila se i pokrenula vozilo u svojoj inauguralnoj misiji na Marsu.

Zhurong, nazvan po mitskom kineskom bogu vatre, vozio se površinom Marsa u 10.40 ujutro po pekinškom vremenu, prema postu na službenom kineskom profilu rovera na društvenim mrežama.

Kina se ovaj mjesec pridružila SAD-u kao jedina nacija čija su se vozila kretala po Marsu. Bivši Sovjetski Savez je spustio vozilo 1971. godine, no izgubio je s njim komunikaciju nekoliko sekundi kasnije.

Zhurong koji teži 240 kilograma, ima šest znanstvenih instrumenata, uključujući i topografsku kameru visoke rezolucije, proučavat će zemlju i atmosferu površine Crvenog planeta. Pogonjen na solarnu energiju, Zhurong će također tražiti znakove drevnog života, uključujući i bilo kakvu podzemnu volu i led, koristeći radar, tijekom svoga 90-dnevnog istraživanja površine Marsa.

Poletjela u srpnju 2020. godine

Kineska bespilotna letjelica Tianwen poletjela je s južnog kineskog otoka Hainana u srpnju prošle godine. Nakon više od šest mjeseci putovanja, Tianwen-1 je stigao do Crvenog planeta u veljači, te se otad tamo nalazi u orbiti. Kapsula na kojoj se nalazio rover 15. svibnja odvojila se od Tianwena-1 te se spustila na veliku ravnicu poznatu kao Utopia Planitia.

Prve fotografije koje je snimio rover objavila je u srijedu Kineska svemirska agencija. Tianwen-1 bio je jedna od tri sonde koje su stigle do Marsa u veljači. Američki rover Perseverance spustio se 18. veljače u veliku depresiju zvanu Jezero, više od 2000 kilometara udaljenu od Utopije Planitie. Hope – treća letjelica koja je pristigla u veljači – nije dizajnirana da sleti. Poslali su je Ujedinjeni Arapski Emirati, orbitira iznad Marsa, skupljajući podatke o vremenu i atmosferi.

Misije na Marsu

Perseverance i Zhurong su među tri robotska rovera koji djeluju na Marsu. Treće je NASA-in Curiosity, koji je sletio 2012. godine.

NASA-in InSight, koji je 2018. godine sletio na površinu planeta kako bi istraživao njezinu unutrašnjost, stacionarni je modul.
(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo