21.05.2021 / 19:46 BiH - Sarajevo

Generali Mašović i Cavoli: Nastavak dobre saradnje OS BiH i SAD

Generali Mašović i Cavoli: Nastavak dobre saradnje OS BiH i SAD
Foto: Vijesti.ba

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima, 21. maja 2021. godine, primio je u posjetu komandanta američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku generala Christopher G.Cavolia.

General Mašović je izrazio dobrodošlicu generalu Christopher G. Cavoliju na dolasku koji je organizovan u povodu bilateralne vježbe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država pod nazivom „Brzi Odgovor 21“, a koja je trenutno u toku na prostoru Bosne i Hercegovine.

General Mašović je konstatovao da sve aktivnosti ove vježbe teku po planu te izrazio zadovoljstvo do sada postignutim rezultatima svih učesnika ove vježbe. Kompleksne vježbe kao što je vježba „Brzi odgovor 21“ su svakako prilika da Oružane snage Bosne i Hercegovine unaprijede svoje sposobnosti te da pokažu visok stepen interoperabilnosti, a što je ključno za daljnji napredak Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, rekao je general Mašović.

U nastavku razgovora General Mašović je upoznao generala Cavolija sa postavljenim ciljevima i ostvarenim rezultatima u proteklom periodu, te izgradnji i razvoju operativnih sposobnosti i kapaciteta OS BiH, a koji doprinose nastavku puta Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama.

General Mašović je naglasio značaj Sjedinjenih Američkih Država kao strateškog partnera kako Oružanih snaga Bosne i Hercegovine tako i Bosne i Hercegovine u cijelini. Saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama će se nastaviti uspješno i u budućnosti, a kroz realizaciju mnogih projekata i aktivnosti koji donose korist objema stranama.

General Cavoli se zahvalio generalu Mašoviću i njegovim saradnicima na saradnji, gostoprimstvu za američke trupe te organizaciji ove vježbe. Također je pohvalio i rezultate ostvarene u procesu reforme odbrane kao i ostvareni napredak u izgradnji i jačanju sposobnosti i kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, te izjavio da se nada ta će se ova i ovakva saradnja nastaviti i u budućnosti sa težištem na obuci i zajedničkim vježbama koje kako smo vidjeli donose benifite i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, ali definitivno i vojsci Sjedinjenih Američkih država.

Sastanku su također prisustvovali i zamjenici načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić i generalmajor Gojko Knežević te šef kabineta brigadir Edin Fako.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo