8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

18.05.2021 / 15:00 BiH - Debljine 40 cm

Robijaši bušilicom u KPZ Tuzla probili zid da bi im diler doturio drogu

Robijaši bušilicom u KPZ Tuzla probili zid da bi im diler doturio drogu
Arhiv / Vijesti.ba
Zatvorski policajci Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Tuzla spriječili su jutros scenarij nalik onom u holivudskim filmovima, kada je diler, kroz rupu u zatvorskom zidu, pokušao robijašima dostaviti drogu.

Odlično obaviješteni izvori "Nezavisnih" ističu da sve ukazuje na to da su upravo zatvorenici pripremili realizaciju ovog plana, odnosno bušilicom probušili rupu u zidu debljine čak 40 centimetara.

"KPZ Tuzla ima i prostorije u gradu, gdje je smještena radionica gdje osuđenici obavljaju svoju radnu obavezu. Osuđenici koji su radili u toj radionici su, vjeruje se, bušilicom probušili otvor u zidu, u taj otvor je ugurana cijev, te je sa vanjske strane zida, one do ulice, neko ubacio drogu zapakovanu u foliju", rekli su izvori "Nezavisnih novina".

I to nije sve. Kako "Nezavisne" saznaju, sumnja se da su robijaši, koji su probušili rupu u zidu, zapravo potom trebali biti kuriri, odnosno preuzeti drogu te je prebaciti drugim zatvorenicima.

"Ta droga je vjerovatno trebala biti dostavljena u zatvorsku jedinicu na lokalitetu Kozlovac, gdje se takođe nalaze osuđena lica. Očigledno, tu je postojao jedan širi dogovor", rekli su naši sagovornici.

Štaviše, prema našim saznanjima, sve ukazuje na to da nije u pitanju marihuana, već...

"Pretpostavljamo da je su u pitanju jake droge. Riječ je o bijelom prahu, do nekih 300 grama. Ipak, inspektori će vještačenjem utvrditi o kojem je narkotiku riječ", rekli su naši izvori.

Iz uprave tuzlanskog KPZ-a potvrdili su nam da je ovaj plan osujećen, odnosno njegova realizacija spriječena zahvaljujući, prije svega, zatvorskim policajcima.

"Mi smo od prije imali dojavu da bi moglo nešto da se desi kada je u pitanju ulazak narkotičkih sredstava u Zavod i poduzeli smo određene mjere. Zatvorski policajci su ujutru brzom akcijom osujetili ulazak narkotičkih sredstava", rekao je za "Nezavisne novine" Asim Aljić, direktor KPZ Tuzla.

Kako je potvrdio, na ovom slučaju radi policija, čiji je zadatak da utvrdi ko je drogu pokušao da dostavi osuđenicima.

"Narkotička sredstva su zaplijenjena. Četvoricu osuđenika smo izdvojili u samicu i protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak, u skladu sa našim pravilnikom, dok MUP TK radi po svojim ovlaštenjima, u saradnji sa Tužilaštvom TK. Oni će sprovoditi postupak koji se odnosi na krivičnu odgovornost", rekao je Aljić.

Prema njegovim riječima, ovo nije prvi slučaj da se droga pokušava unijeti u zatvor.

"To se dešava. Nije prvi put. Mi vodimo česte aktivnosti kada je u pitanju unos narkotičkih sredstava jer ima dosta osuđenika koji izdržavaju kaznu upravo zbog upotrebe odnosno distribucije narkotika. Mi smo svjesni da oni, kada imaju priliku, pokušavaju da ta sredstva ubace u Zavod", naveo je Aljić.

Na potezu su, dakle, pripadnici Policijske uprave MUP-a TK, koji bi trebali da utvrde ko je bio s druge, spoljašnje strane debelog i visokog zatvorskog zida.

Amra Kapidžić, portparol Uprave policije MUP-a TK, rekla je za "Nezavisne novine" da im je ovaj slučaj prijavljen jutros, oko sedam časova.

"Zatvorski čuvar se obratio Policijski stanici Centar, čiji su službenici poduzeli dalje i mjere, te obavijestili tužioca", rekla je Kapidžićeva.

Pita sa drogom

Iz Kazneno-popravnog zavoda Tuzla potvrdili su da je bilo slučajeva da oni, koji posjećuju robijaše ili pritvorenike, pokušavaju da im unesu drogu.

"Kada je bila posjeta jednom pritvoreniku, jedan od članova porodice donio mu je pitu, a unutra je bila zapakovana droga. I to smo otkrili", rekli su za "Nezavisne" iz KPZ-a Tuzla.

(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo