19°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

17.05.2021 / 18:35 Svijet - Sukobi

Izrael izveo jedan od najtežih napada, 40 hiljada Palestinaca napustilo domove

Izrael izveo jedan od najtežih napada, 40 hiljada Palestinaca napustilo domove
Foto: EPA - Vijesti.ba

Noćni zračni napadi na Gazu bili su među najtežima do sada. Izraelska vojska tvrdi da je gađala domove čelnika Hamasa. Oštećene su glavne ceste i dalekovodi.

Hamasovo ministarstvo zdravstva kaže da je u sedam dana 200 ljudi ubijeno u izraelskim napadima. U priopćenju se dodaje da je među mrtvima 59 djece i 35 žena, a da je 1305 osoba ozlijeđeno, piše BBC.

Izraelska vojska tvrdi da je u Gazi ubila više od 130 militanata. Desetero ljudi, uključujući dvoje djece i jednog vojnika, ubile su u Izraelu rakete koje su u istom razdoblju ispalili militanti u Gazi, prenosi Index.hr.

Izrael još nije završio s napadima na Gazu. Sve ukazuje na to da će vojne napade nastaviti još neko vrijeme. Cilj Izraela je, tvrde dužnosnici, u raspoloživom vremenu uništiti što veću količinu Hamasove infrastrukture, kao i ubijanje što većeg broja članova Hamasa.

Američki državni tajnik Antony Blinken sinoć je tvitao kako "nasilje mora odmah prestati". Ali predsjednik SAD-a Joe Biden do sada je podržavao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, rekavši da Izrael ima pravo na obranu.

SAD je blokirao napore Vijeća sigurnosti UN-a da objavi izjavu kojom pozivaju Izrael da prestane s napadima.

Netanyahu zna da još uvijek ima vremena postići sve što želi u Gazi, pod uvjetom da Izrael ne pretjera s ubojstvima civilnog stanovništva.

Čini se da sinoćni napadi, iako jaki, nisu ubili nikoga, osim starijeg zapovjednika Islamskog džihada, druge militantne organizacije sa sjedištem u Gazi.

Francuska i Egipat posljednje su u nizu država koje pozivaju na okončanje nasilja između Izraela i palestinskih militanata u Gazi.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegov egipatski kolega Abdul Fattah al-Sisi rekli su da "dijele duboku zabrinutost zbog trenutne eskalacije nasilja i žale zbog brojnih civilnih žrtava", navodi se u izjavi Elizejske palače.

Također su se složili da će koordinirati napore na posredovanju u "brzom prekidu vatre", s dužnosnicima iz Egipta, Katara, SAD-a i UN-a koji rade na okončanju krize.

Egipatski predsjednik boravi u Parizu kako bi prisustvovao summitu o Sudanu.


Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na što skoriji prestanak nasilja, razgovarajući s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Međutim, izrazila je solidarnost Njemačke s Izraelom u sukobu.

"Kancelarka je ponovno oštro osudila nastavak raketnih napada iz Gaze na Izrael i uvjeravala premijera u solidarnost njemačke vlade", rekao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert. "Ponovno je potvrdila pravo Izraela da se brani od napada."

U priopćenju se dodaje da je, s obzirom na civilne žrtve s obje strane, Merkel "izrazila nadu da će borbe završiti što prije".(Vijesti.ba )

Izdvajamo