0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

17.05.2021 / 17:45 Svijet - Okončanje sukoba

Kina pozvala SAD: Preuzmite odgovornost, igrajte konstruktivniju ulogu

Kina pozvala SAD: Preuzmite odgovornost, igrajte konstruktivniju ulogu

Kina je danas ponovila poziv SAD da igraju konstruktivniju ulogu u okončanju sukoba u pojasu Gaze i da prestanu sa blokiranjem napora da se iz UN uputi zahtjev za okončanje krvoprolića.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je da Kina, kao aktuelni predsjedavajući Savjeta bezbjednosti UN, traži prekid vatre i obezbjeđivanje humanitarne pomoći, ali da "opstrukcije jedne zemlje" sprečavaju tijelo ove svjetske organizacije da "govori jednim glasom".

"Pozivamo SAD da preuzmu odgovornost, zauzmu nepristrasan stav podršci Savjeta bezbjednosti i da igraju svoju ulogu u smirivanju situacije i obnovi povjerenja radi političkog rješenja", naglasio je Džao.

On je istakao da Kina snažno osuđuje nasilje nad civilima i poziva na prekid udara iz vazduha, kopnenih i raketnih napada, te "svih postupaka kojima se pogoršava situacija".

Džao je dodao da Izrael treba da pokaže "uzdržanost, da se pridržava relevantnih rezolucija UN, prestane sa uništavanjem palestinskih kuća, protjerivanjem Palestinaca i proširenjem programa naseljavanja, te da poštuje i održava status kvo Jerusalima".



(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo