19°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

17.05.2021 / 17:06 Politika - Izgradnjua HE „Buk Bijela"

Krivić: Nadležni u RS treba da se konačno prestanu igrati države

Krivić: Nadležni u RS treba da se konačno prestanu igrati države
Foto: SBB

Savez za bolju budućnost BiH smatra neprihvatljivim poteze Vlade Republike Srbije i bh. entiteta RS kada je u pitanju polaganje kamena temeljca za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ na rijeci Drini sve dok Ustavni sud BiH ne donese konačnu odluku o tome...

...da li je uopće zakonit projekt raspolaganja vodnim resursima koji su dobro države Bosne i Hercegovine, a ne entiteta.

- Stoga apeliramo na Vladu Srbije da odustane od bilo kakve vrste međunarodne saradnje s bh. entitetom u smislu izgradnje hidrocentrale na državnoj imovini Bosne i Hercegovine. U isto vrijeme premijerku Vlade Srbije Anu Brnabić pozivamo da sve aktivnosti i saradnju kada je u pitanju izgradnja hidrocentrale „Buk Bijela“ u budućnosti vodi s Vijećem ministara BiH. Jedino u tom slučaju država Srbija neće učestvovati u narušavanju bosanskohercegovačkog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti - kazao je politički direktor SBB-a Anis Krivić.

U isto vrijeme smatramo da i u ovom slučaju dolazi do izražaja nefunkcionalnost i nesposobnost Vijeća ministara BiH, jer nije u stanju da zaštiti stvarnu imovinu BiH.

- Također, pozivamo i nadležne u manjem bh. entitetu da se konačno prestanu igrati države i da sve projekte koji su u nadležnosti BiH, u što spada i raspolaganje državnom imovinom, implementiraju putem Vijeća ministara BiH, a ne entitetskih vlada. Jedino na taj način je uopće moguće baviti se izgradnjom energetskih objekata na imovini države BiH - naveo je Krivić.

Iako nismo sretni što Vlada Srbije danas nije održala sastanak s Vijećem ministara, nas u SBB-u uopće ne iznenađuje njihova saradnja s Vladom bh. entiteta Republika Srpska, ali nas žalosti indolentan odnos Vijeća ministara BiH i svih drugih bh. institucija i vladajućih funkcionera prema ugrožavanju suvereniteta BiH.(Vijesti.ba)

Izdvajamo