19°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

17.05.2021 / 16:56 Politika - Brdo-Brioni

Dodik: BiH u debelom zamrznutom statusu

Dodik: BiH u debelom zamrznutom statusu
Foto: Arhiv

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je učestvovao danas na sastanku lidera Brdo-Brioni rekao je da je BiH u debelom zamrznutom statusu .

Dodik je naveo da je bilo riječi i o BiH i izazovima, o zastojima u političkom razvoju.

- Činjenica da FBiH nije do sada formirala Vladu, govori o tome da je taj zastoj krucijalno važan za BiH - rekao je Dodik.

Kada je riječ o izbornom zakonodavstvu Dodik je ocijenio da je dogovor oko reformi izbornog zakona propao jer se nije uspjelo dogovoriti na nivou dva lidera koji su najvažniji u tom procesu predstavnika Bošnjaka i Hrvata. Istakao je da je ključno pitanje bilo proširenje.

- Ali, ono ne zavisi od nas i u EU ima značajan broj zemalja koje su protiv proširenja i to proširenje se samo deklarativno spominje od strane EU i više je u službi da se održi iluzija nego da se postave praktični koraci - rekao je Dodik za RTRS.

Istakao je da Predsjedništvo BiH danas nije imalo nikakav konsenzus.

- Šefik Džaferović je neopravdano u svoje ime optuživao Srbiju i Hrvatsku, ali to je njegov stav a ne stav Predsjedništva - rekao je Dodik i dodao - Mi nismo uspjeli da dođemo do konsenzusa jer da jesmo došao bi jedan član Predsjedništva i iznio naš stav.

Dodik je rekao da je forum obilježio deset godina procesa u kojem su jasno postavljeni kriterijumi, da zemlje koje su ušle u EU sa bivše jugoslovenskog prostora i zemlje koje to pretenduju plus Albanija da se dogovaraju na koji način da se pomognu.

- Danas smo došli do Deklaracije koja upravo promoviše značaj tih 10 godina kao i činjenice da se osvrnemo na proces pridruživanja EU i da se u tom pogledu pokrene taj proces, koji je u desetogodišnjem zastoju - rekao je Dodik.

Naglasio je da su predstavnici Prištine instistirali gotovo dva sata na nekim rješenjima koji miniraju proces.

- Bilo i riječi o nepromjenljivosti granica. Priština je instistirala da se navede Republika Kosovo što nije moglo da bude prihvaćeno - poručio je Dodik.(Vijesti.ba)

Izdvajamo