13°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

17.05.2021 / 15:39 Politika - Član Predsjedništva

Komšić: Suština procesa Brdo-Brijuni da zemlje regiona povuče brže ka EU

Komšić: Suština procesa Brdo-Brijuni da zemlje regiona povuče brže ka EU
Foto: Agencije

Suština procesa Brdo-Brijuni je da zemlje regije povuče brže prema Evropskoj Uniji, kazao je u izjavi za Fenu član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je prisustvovao današnjem sastanku lidera ovog procesa u Brdu kod Kranja, u Sloveniji.

Komšić ističe da se u svom izlaganju fokusirao na ono što Evropa traži od BiH, a to je ispunjenje 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

- To je ono što BiH treba, što ona treba da obavi, a taj novi, nazovimo ga uvjetno, geopolitički pristup regiji zapadnog Balkana treba iskoristiti iskoristiti na način da zemlje Evropske Unije na nas gledaju kao na svoj geopolitički interes, a ne samo da nas posmatraju kroz ono formalno, ponekad birokratsko, ispunjavanje zadataka koji se postavljaju u Briselu - kazao je.

Komšić tvrdi da je cijeli sastanak u jednom trenutku pošao u pogrešnom pravcu, uz na trenutke mučnu i neugodnu raspravu izeđu predsjednika Kosova i Srbije, a "naravno", tu se uključivao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na svoj "standardno primitivan način".

- Ništa novo za nas, ali možda je za ove ljude bilo novo. Tako da se sastanak završio u jednoj atmosferi da Kosovo nije pristalo na tekst zajedničke izjave, što je loša stvar u cijeloj priči, jer mislim da je uloga i Slovenije i Hrvatske  trebala biti iskorištena kao "advokata zapadnog Balkana u Briselu" - zaključio je Komšić. 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo