0°C
Mostar 5°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 0°C

17.05.2021 / 14:58 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić: Bez dogovora regionalnih lidera oko granica na Z. Balkanu

Vučić: Bez dogovora regionalnih lidera oko granica na Z. Balkanu
Foto: Reuters

U deklaraciji sa regionalnog samita Brdo-Brioni nije usvojena tačka koja se odnosi na promjenu granica na Zapadnom Balkanu, izjavio je nakon sastanka regionalnih lidera predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Jedno od pitanja koje je bilo ključno je pitanje promjene granica. Srbija se zalaže za princip bez promjene granica u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija. Ta naša inicijativa nije prihvaćena, ali smo mi ostatkom teksta zadovoljni - rekao je Vučić.

Regionalni samit Brdo-Brioni, koji okuplja predsjednike država Zapadnog Balkana i dvije članice Evropske unije (EU) - Slovenije i Hrvatske, održava se u Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Kako je ranije najavio slovenački predsjednik Borut Pahor, zaključak ovogodišnjeg samita trebalo je da bude deklaracija kojom se Briselu šalje poruka da bi države Zapadnog Balkana trebalo zajedno da uđu u Evropsku uniju.

Aleksandar Vučić je izjavio da se granice pominju u dijelu deklaracije gdje stoji da bi "trebalo da se brišu granice unutar regiona", zbog lakšeg kretanja ljudi, kapitala, roba i usluga.

Vučić je dodao da su se regionalni lideri usaglasili da je cijeli region na evropskom putu i da države regiona treba da sarađuju.

- Da li smo mogli oko svega da se dogovorimo, naravno da nismo - istakao je on.

Naveo je rekao i da je sastanak bio "pristojan i dobar", ali da je bilo "mnogo replika, prije svega između Beograda i Prištine".

- Nema posebnog zaključka, mi to vidimo na dva različita načina - napomenuo je Vučić.

Domaćini samita bili su slovenački Borut Pahor i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Sastanku su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjednica Kosova Vjosa Osmani i predsjednici Albanije Ilir Meta, Crne Gore Milo Đukanović, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i Srbije Aleksandar Vučić.

Samit Brdo-Brioni se od 2013. godine održava jednom godišnje, svake godine u drugoj zemlji. Prošlogodišnji samit trebalo je da bude održan na desetu godišnjicu inicijative, ali je dva puta odložen zbog pandemije koronavirusa.

(Vijesti.ba/RSE)

Izdvajamo