14°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

17.05.2021 / 14:03 BiH - Negiranje genocida

Udruženja: Kalabuhova proglasiti personom non grata

Udruženja: Kalabuhova proglasiti personom non grata
Izjave ambasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova u intervjuu s novinarom Zvonkom Komšićem u emisiji "Dan uživo" 14. maja 2021. predstavljaju grubo i bezobzirno vrijeđanje žrtava genocida i ponovno negiranje genocida u Srebrenici.

Saopštili su ovo danas Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

"Iako nam je poznat stav Ruske Federacije da ne priznaje presude UN međunarodnih sudova, posebno presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, njezin predstavnik u BiH, ambasador Kalabuhov je u navedenom intervjuu prevazišao sebe i potvrdio da je on lično podržao i opravdao blokiranje britanske Rezolucije o Srebrenici upućene VS UN-a.

U intervjuu je potvrdio i svoju moskovsku izjavu iz 2015. godine da je: 'Od početka ovaj projekt (britanski prijedlog Rezolucije) bio izuzetno politiziran, jednostran, neuravnotežen i usmjeren na pogoršanje situacije u Bosni' i tako još jednom povrijedio žrtve genocida, dajući sebi za pravo da tumači pravosnažne presude i negira genocid u Srebrenici.

Nedopustiv je i njegov stav da u Bosni i Hercegovini o naslijeđu međunarodnih sudova (Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde) i priznavanju presuda za genocid, treba da odlučuju Republika Srpska i Srbija, a ne Bosna i Hercegovina.

Obzirom na sve navedeno, kao i činjenicu da međunarodni ugovori obavezuju Bosnu i Hercegovinu, ali i Srbiju na priznanje i prihvatanje presuda kao uslov za EU i NATO integracije - zahtijevamo od nadležnih institucija BiH da pokrenu proceduru proglašenja ambasadora Ruske Federacije Igora Kalabuhova personom non grata u BiH", saopštila su ova udruženja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo